Politiko: Monti Pajton o Zapadu - glavna tema u Minhenu

Organizatori ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije, koja počinje danas, u prvi plan su istakli temu "Nestanak značaja zapada" (Westlessness).

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Taj naziv je, prema pisanju briselskog portala Politiko, potekao od izraza čuvene grupe Monti Pajton o Zapadu.

Evropski zvaničnici za sajber bezbednost, piše Politiko, mogu da se poistovete sa nazivom "westlessness", budući da su videli kako bitni tehnološki sektori premeštaju lance snabdevanja van EU, a vide i da su njihove mreže kompromitovane jezivom regulativom.

Konferencija je zato prožeta konceptom tehnološkog suvereniteta, koji tehnologiju stavlja u srce geopolitike, a kao primer potrebe Evrope da poseduje industrijski program za jačanje svoje bezbednosne, odbrambene i svemirske industrije navodi "digitalni Galileo", evropski satelitski navigacioni sistem.

Kad je reč o učesnicima, Politiko navodi da će, izmedju ostalih, konferenciju učiniti uspešnom izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg koji će govoriti u subotu popodne i koji će moći da pruži odgovore na brojna pitanja o dezinformacijama i govoru mržnje.

Takodje, one koji prate konferenciju zanima i da li će američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji imati vremena da popiju kafu.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas govoriće o 5G bezbednosti, dok će francuski predsednik Emanuel Makron nastaviti svoje pokušaje da utiče na kolege iznošenjem svog pojma tehničkog suvereniteta, piše Politiko.

strana 1 od 553 idi na stranu