Politiko: Monti Pajton o Zapadu - glavna tema u Minhenu

Organizatori ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije, koja počinje danas, u prvi plan su istakli temu "Nestanak značaja zapada" (Westlessness).

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

10:02

Politiko: Monti Pajton o Zapadu - glavna tema u Minhenu
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Taj naziv je, prema pisanju briselskog portala Politiko, potekao od izraza čuvene grupe Monti Pajton o Zapadu.

Evropski zvaničnici za sajber bezbednost, piše Politiko, mogu da se poistovete sa nazivom "westlessness", budući da su videli kako bitni tehnološki sektori premeštaju lance snabdevanja van EU, a vide i da su njihove mreže kompromitovane jezivom regulativom.

Konferencija je zato prožeta konceptom tehnološkog suvereniteta, koji tehnologiju stavlja u srce geopolitike, a kao primer potrebe Evrope da poseduje industrijski program za jačanje svoje bezbednosne, odbrambene i svemirske industrije navodi "digitalni Galileo", evropski satelitski navigacioni sistem.

Kad je reč o učesnicima, Politiko navodi da će, izmedju ostalih, konferenciju učiniti uspešnom izvršni direktor Fejsbuka Mark Cukerberg koji će govoriti u subotu popodne i koji će moći da pruži odgovore na brojna pitanja o dezinformacijama i govoru mržnje.

Takodje, one koji prate konferenciju zanima i da li će američki državni sekretar Majk Pompeo i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji imati vremena da popiju kafu.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas govoriće o 5G bezbednosti, dok će francuski predsednik Emanuel Makron nastaviti svoje pokušaje da utiče na kolege iznošenjem svog pojma tehničkog suvereniteta, piše Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: