Broj mrtvih raste, vrhunac zaraze se bliži: Kazne za nepoštovanje mera; SZO danas donosi odluku

Broj preminulih od posledica koronavirusa u Kini danas je porastao za 38 i iznosi ukupno 170, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.01.2020.

08:33

Broj mrtvih raste, vrhunac zaraze se bliži: Kazne za nepoštovanje mera; SZO danas donosi odluku
Getty images/ Anthony Kwan / Stringer

Istovremeno, do srede uveče broj zaraženih dostigao je 7.711, a sumnja se na još na 12.168 slučajeva, prenosi Rojters.

Kako piše BBC, nakon slučaja na Tibetu, novi koronavirus potvđen je u svim kineskim regijama.

Zdravstvena komisija kineske provincije Hubej saopštila je da je broj umrlih u toj provinciji do 29. januara porastao na 162. Glavni grad ove provincije Vuhan je žarište koronavirusa.

Cong Nanšan, jedan od vodećih kineskih stručnjaka za respiratorne bolesti, izjavio je u sredu da očekuje da će vrhunac zaraze koronavirusom doći za 10 dana.

Drugi kineski stručnjaci pak smatraju da bi do vrhunca trebalo da dođe tek za nekoliko nedelja, a Gabrijel Leung, iz kineskog Instituta za javno zdravlje, smatra kako će do najvećeg broja zaraženih epidemijom u glavnim kineskim gradovima doći u aprilu ili maju i da će pad broja obolelih početi da se primećuje u junu i julu.

Zbog epidemije koronavirusa, nova bolnica sa 1.000 kreveta otvorena je u gradu u blizini Vuhana, gde je i započelo izbijanje bolesti.

Regionalni medicinski centar planine Dabie počeo je da prima pacijente u sredu uveče, nakon što su radnici proveli samo 48 sati adaptirajući praznu zgradu.

Kineska komisija za nadzor saopštila je da će najoštrije kazniti sve državne službenike i zvaničnike koji na poslu ne budu poštovali mere propisane u borbi protiv koronavirusa
.

U saopštenju glavnog inspektorata navodi se da će svi koji ne budu poštovali i izvršavali uputstva kineskog predsednika Si Đinpinga u borbi protiv koronavirusa biti kažnjeni, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da će biti kažnjen svako ko ne vrši svoju dužnost i zloupotrebljava sredstva i materijale namenjene spasavanju. Od koronavirusa u Kini dosad je preminulo 170 osoba, a obolelo je više od 7.700 ljudi.

Osim Kine, za sada je poznato da su registrovani slučajevi u još 16 zemalja. Oni koji u svoje zemlje dolaze iz Kine prolaze medicinske provere od samog ulaska u zemlju.

U Srbiji nema potvrđenih slučajeva koronavirusa.

U sredu su mediji preneli da su srpski državljani u Indiji u karantinu zbog koronavirusa. Kako je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao, za sada je potvđeno da je srpska državljanka samo žena Indijca koji ima simptome karakteristične za koronavirus. On se zbog simptoma podvrgao analizama, te je i njegova supruga uradila isto, iako nema simptome.

U drugim pomenutim slučajevima, kako navodi ministar, ipak nisu u pitanju Srbi.

Svetska zdravstvena organizacija će u četvrtak ponovo zasedati i odlučiti o mogućem proglašenju globalnog vanrednog stanja zbog koronavirusa. Pročitajte još:

"Stopa smrtnosti od koronavirusa oko dva odsto"

Stotine građana EU žele da odu iz Kine

Australija ima plan: Evakuisane iz Vuhana šalje na ostrvo udaljeno 2.000 kilometara od kopna

Da li će bolnica u Kini nići za samo nekoliko dana? Gradnju prenose uživo VIDEO/FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: