"Dve ruke potrebne da bi se tapšalo": Sumnja bivše ambasadorke u Trampov plan

Bivša ambasadorka SAD Niki Hejli izjavila je o tzv. Sporazumu veka planu za mir na Bliskom istoku predsednika Trampa da su "dve ruke potrebne da bi se tapšalo".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

13:37

EPA-EFE/Chris Kleponis

Izraelski mediji prenose da ona smatra da neće biti mirovnog procesa ako i Izraelci i Palestinci nisu voljni da učestvuju u njemu.

Sporazum veka izazvao je mnogobrojne spekulacije jer detalji još nisu objavljeni, a Tramp je najavio da će se to uskoro desiti.

U novinskim izveštajima se sugeriše da predviđa aneksiju velikih delova okupirane Zapadne obale i prokopavanje tunela između pojasa Gaze i Zapadne obale.Ti izveštaji nisu potvrđeni.

Hejli je rekla za izraelske medije da oni koji izražavaju zabrinutost da se plan objavljuje u ovom trenutku pred parlamentarne izbore u Izraelu u martu, u pokušaju da okrenu birače na stranu premjera Benjamina Netanjahua, nisu u pravu.

Ona smatra da se uvek može reći da je američki plan objavljen "suviše brzo i suviše rano" i da se u takvoj situaciji ne može pobediti.

Tramp će se ove nedelje odvojeno sastati sa Netanjahuom, vođom konzervativnog Likuda i njegovim glavnim rivalom na izborima, vođom partije centra Plavo i belo Benijem Gancom u Vašingtonu.

U utorak će on i Netanjahu dati izjave u Beloj kući.

Tada bi predsednik SAD mogao da objavi detalje sporazuma, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

AP navodi da se oba lidera suočavaju s ozbiljnim pravnim problemima, a da plan odvraća pažnju od tih problema što njima odgovara.

Palestinci nisu ni konsultovani o dugoočekivanom planu i unapred su ga odbacili.

Tramp se sastaje sa Netanjahuom u utorak dok se nastavlja proces za njegov opoziv, a u Izraelu počinje razmatranje Netanjahuovog zahteva za imunitet od sudskog gonjenja zbog optužbi za korupciju.

Očekuje se da će plan biti u korist Izraela, a da ima male šanse za uspeh jer Palestinci tvrde da je Bela kuća nefer pristrasna prema Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: