BiH se obavezala da neće okupirati Mesec i u svemiru koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obvezala da neće okupirati Mesec, ni druga nebeska tela.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ tom.griger
Ilustracija: Depositphotos/ tom.griger

To je deo dokumenta koji je ratifiikovan juče na sednici Parlamentarne skupšitne BiH u Sarajevu, piše N1, a prenosi Index.hr.

Radi se o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela.

"Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, barem dok se ne urede ovozemaljska", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, BiH se ugovorom obvezuje da u svemiru neće koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom Ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije neki prioritet. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović, iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvježiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima", kaže Mehmedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 167 idi na stranu