Ko je Putinov izbor - šta znamo o Mihailu Mišustinu FOTO

Mihailo Mišustin (53), kandidat za premijera Rusije, kako se navodi, nije se mnogo isticao u javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

18:11

Ko je Putinov izbor - šta znamo o Mihailu Mišustinu FOTO
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kako navodi AP, izbor Mišustina, koji nema političku težinu ukazuje da on neće imati nezavisnu ulogu.

Rođen je 3. marta 1966. godine, a diplomirao je na moskovskom univerzitetu za mašinstvo, gde je završio i postdiplomske studije.

Mišustin od 1998. radi u vladi, a na čelu je Savezne poreske uprave od 2010.

Mišustin je 1989. diplomirao na Moskovskom univerzitetu za mašinstvo, na smeru za računarski dizajn, a 1992. na istom institutu završio je i doktorske studije iz ekonomije.

Autor je tri knjige o poreskoj administraciji i 40 naučnih tekstova.

Nakon školovanja počeo je da radi kao direktor jedne ispitne laboratorije, a kasnije je predvodio upravni odbor Međunarodnog računarskog kluba (ICC).

Kako se navodi, ICC je u svoje redove privukao velike strane kompanije i postao organizator Međunarodnog računarskog foruma.

U avgust 1998. postavljen je za zamenika šefa Ruske federalne poreske službe a od marta 1999. do marta 2004. godine bio je zamenik ministra Ruske Federacije za poreze i dažbine.

U martu 2008. postao je predsednik grupe preduzeća UFG (UFG Asset Management) - jedne od najvećih kompanija koje rade u Rusiji na polju upravljanja imovinom, privatnim kapitalom i (zajedno sa Dojče Bankom) domaćim investicionim fondovima.

Kako navodi sajt "Rucriminal.info" postao je poznat po tome što je 2002. godine organizovao uzimanje dva kredita Svetske banke za kupovinu računarske opreme u vrednosti od 100 i 160 miliona američkih dolara, a u isto vreme, sagradio je luksuznu kuću na auto-putu Rublevo-Uspenski sa velikim sportskim kompleksom.

U biografiji Mišustina piše da je oženjen, ima trojicu sinova, zanima se za sport i igra hokej, a član je Nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA iz Moskve.
Foto: Tanjug / Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Foto: EPA-EFE / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: