Premijer Amfilohiju: Ovo je poslednje upozorenje

Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je mitropolita Amfilohija da ne podstiče nerede u Crnoj Gori.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Pročitajte još:

-Amfilohije premijeru: Crkva ne podstiče, to je protivljenje prema bezakonju

"Ovo je poslednje upozorenje mitropolitu Amfilohiju da ne podstiče nerede", rekao je Marković.

Marković o protestu ispred ambasade Crne Gore

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je danas da je neobjašnjivo da zvanična Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu ispred ambasade Crne Gore tokom protesta grupe nezadovoljnih zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

"Još je začuđujuća činjenica da ministri u Vladi Srbije i neki njihovi programirani analitičari nekontolisano vređaju Crnu Goru i njene institucije", kazao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je ranije danas osudilo "vandalske istupe" koji su se u prethodna tri dana desili ispred ambasada Crne Gore u Srbiji, Sloveniji i Generalnog konzulata u Sremskim Karlovcima.

Marković je pozvao miropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Amfilohija da ne podstiče nerede i nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

"Mitropolitu crnogorsko-primorskom savetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede, da je ovo poslednja opomena u tom smislu, jer Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, na policiju, ugrožavanje imovine i ograničavanje prava drugih građana", kazao je Marković.

On je pozvao sveštenstvo SPC da se "vrati u crkve i hramove, da pozove vernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi veroispovesti".

"Pozivam sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da se vrate u crkve i hramove, da pozovu vernike da služe i da borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na Zakon o slobodi veroispovesti jer iz crkava, hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice projektuju se neredi, napadi na policjske službenike, građane i imovinu. Poziv za dijalog je otvoren, a mitropolitu savetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede. Ovo je poslednja opomena u tom smislu", poručio je Marković.

Marković je kazao da Crna Gora i njene institucije "neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike, policiju, ugrožavanje državne imovine i ograničavanja prava drugih".

"Poručujem građanima, imajte strpljenja. Crna Gora je evropska država 21. veka. Ovde neće biti nikakvog sukoba. Ovde nije nikome tesno - ni Srbima, ni Crnogorcima ni Albancima, ni Muslimanima – Bošnjacima, ni Hrvatima ni bilo kome drugom. Crna Gora je dom za sve. Ali u Crnoj Gori će se poštovati crnogorski zakoni, a ne nečiji drugi. Ne brinite za svoju bezbednost. Država je tu da štiti vašu sigurnost i sigurnost vaših porodica", kazao je on.

Skupština Crne Gore usvojila je u petak Zakon o slobodi veroispovesti, koji je podigao tenzije u Crnoj Gori i izazvao različite reakcije u regionu, a Mitropolija SPC oštro je protiv zakon, smatra ga antiustavnim, anticrkvenim i diskriminatorskim" i traži od vlasti u Crnoj Gori dijalog o njegovoj primeni.

Sveštenstvo SPC gotovo svakodnevno se okuplja u crkvama u Crnoj Gori na molitvama i liturgijama, a u večernjim satima protivnici zakona organizuju blokade saobraćaja i protestne šetnje širom zemlje.

Tokom tih okupljanja bilo je incidenata. U Podgorici je sinoć ispred hrama policija upotrebila suzavac, dok su iste večeri na putu ka aerodromu kamenovana i lakše povređena četiri policajca tokom intervencije zbog blokade saobraćaja koju su organizovali demonstranti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu