"Pozivaju na linč Kusturice i Handkea"

"SDA ponekad nastupa kao da je teroristička organizacija, a ne politička partija, koristeći često u svom javnom obraćanju pretnje i poziv na linč."

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

14:48

Foto: Tanjug/AP/Jonas Ekstromer/TT News Agency

To je ocenio stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

"U ovom slučaju SDA je to učinio prema dvojici svetskih umetnika Emiru Kusturici i Peteru Handkeu. Taj flagrantni napad na umetnike govori da su ljudskost, istina i pravda, te civilizacijske vrednosti, daleko udaljene od SDA", istakao je Galijašević.

On je rekao da je priča SDA o moralu i ljudskosti Kusturice i Handkea priča onih koji nemaju ni morala, a ni ljudskosti i klasična, kako je nazvao, esdeaovska pretnja, prenosi Srna.

Na pitanje da prokomentariše saopštenje SDA u kojem su iznesene gnusne uvrede i optužbe na račun Kusturice i Handkea, Galijašević je naglasio da Emir Kusturica nikada nikog nije izdao, nego jem u potrazi za ljudskom i umetničkom slobodom, krenuo putem koji su prošli Ivo Andrić, Meša Selimović i mnogi drugi.

"Zar i nobelovac Ivo Andrić nije rekao da se nikad više neće vratiti u BiH, upravo zbog ovakvog vokabulara koji danas koristi SDA?", naveo je Galijašević.

"Zgroženi smo pretnjama SDA"

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najoštrije je osudio i poručio da su zgroženi teškim optužbama i pretnjama koje je Stranka demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića, iznela na račun Emira Kusturice i Petera Handkea, velikih umetnika, profesionalaca, patriota i humanista.

U saopštenju SNSD dostaljenom medijima se podseća da je Kusturica pozvan od svog dugogodišnjeg prijatelja Handkea da prisustvuje dodeli najveće svetske književne nagrade, Nobelove nagrade, i njegov boravak u Stokholmu je podrška i priznanje prijatelju i velikanu pisane reči.

Povodom gnusnih optužbi i uvreda koje je SDA uputila na račun ovih velikih umetnika, iz SNSD-a naglašavaju da civilizovan svet poštuje umetnost i kulturu, te da bi bilo kranje vreme da pojedine političke partije prestanu sa ovakvom isključivom retorikom.

"Humanost, istina i pravda su vrline dvojice svetskih veličina, umetnika i humanista - Emira Kusturice i Petera Handkea, a ne političkog Sarajeva, odnosno SDA, čija je verzija istine prokazana kao jednostrana, odnosno nije u činjeničnom i dogođenom već u njihovom tumačenju dogođenog, koju bi čak da nametnu kao univerzalnu istinu celom svetu", navodi se u saopštenju.

Ako su bezočni napadi na Kusturicu, kao nekada na Ivu Andrića, Mešu Selimovića i mnoge druge, pa sada i na Handkea takvi kakvim ih opisuje SDA, naglašavaju iz SNSD-a, onda je celi svet slep i nemoralan dok ih je uvrstio u svetske umetničke veličine.

U saopštenju se konstatuje da oni koji prebrojavaju Kusturičina krvna zrnca i komentarišu njegovo versko uverenje, najbolje govori, ko su i šta su.

"Zgroženi smo vokabularom koji koristi SDA i pojedinci iz političkog Sarajeva na račun ovih svetskih umetnika, naših savremenika. Umesto da budemo počastvovani da jedan umetnik kao što je Emir Kusturica živi, radi i stvara na našim prostorima, očigledno da neki ne mogu da podnesu njegov uspeh i ne sve načine pokušavaju da omalovaže njegov rad i talenat, pa čak se obrušavaju na njega grubim uvredama i pretnjama", ističe se u saopštenju SNSD.

Iz SNSD-a navode da iza Kusturice, dobitnika niza značajnih filmskih priznanja, ordena, odlikovanja lidera iz celog sveta, stoji njegov rad, pozitivna ambicija i energija da radi i stvara, te da je to sve što on želi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: