Nemačka zabrinuta zbog Turske

Nemačka izražava zabrinutost zbog mogućnosti upada vojske Turske na sever Sirije, rekavši da bi ta intervencija mogla dodatno da destabilizuje razorenu zemlju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

15:51

Nemačka zabrinuta zbog Turske
Foto: Getty Images/ Miguel Villagran

Portparolka Angele Merkel, Urlike Demer, rekla je da je Nemačka svesna "specifične situacije bezbednosne politike" sa kojom se Turska suočava na granici.

Demer je rekla da bi jednostrana vojna intervencija "vodila daljoj eskalaciji sukoba u Siriji i doprinela nastavljanju destabilizacije te zemlje". Ona je dodala da bi to takođe proizvelo negativnu bezbednosnu politiku i humanitarne posledice.

Međutim, ona je upozorila da uspeh borbe protiv Islamske države "ne sme biti ugrožen", koju su značajnim delom sprovele snage sirijskih Kurda uz međunarodnu pomoć.

Kurdske snage koje podržavaju SAD saopštile su da su američke trupe danas počele da se povlače sa položaja na severoistoku Sirije i otvorile put za očekivanu tursku ofanzivu na taj deo Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: