Penzionisani pukovnik sedeo i pretio da će se zapaliti, stigli vatrogasci VIDEO

Beograd -- U Vespučijevoj ulici na Bežanijskoj kosi odložen je pokušaj iseljenja iz stana pukovnika u penziji Gojka Lalovića i njegove porodice, pišu mediji.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/antiksu
Ilustracija: Depositphotos/antiksu

Kako je jutros prenelo udruženje "Krov nad glavom" ispred zgrade se nalazilo i vatrogasno vozilo, pošto je pukovnik seo ispred ulaza u stan sa benzinom i šibicom, dok se njegova 28-godišnja ćerka nalazila u objektu i pretila da će skočiti sa terase ukoliko se nešto dogodi njenom ocu.

"Blic" podseća da je ovo je ko zna koji po redu pokušaj iseljenja porodice Lalović, po nalogu Ministarstva odbrane, koje je ranije istaklo da pukovnik u penziji "bespravno koristi dva stana".

"Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, i to: garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj", saopštili su ranije iz Ministarstva odbrane.

Ovaj poslednji pokušaj iseljenja pukovnika Lalovića je odložen, javili su beogradski mediji.

Ministarstvo: Bespravno koristi dva stana

Ministarsvo odbrane Srbije oglasilo se sa sledećim saopštenjem:

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, i to: garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici.

Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on nije u sporu sa Ministarstvom odbrane već sa nadležnim sudom koji je doneo presudu. Na osnovu te presude u obavezi je da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete.

Garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio je na privremeno korišćenje 15.11.2000. godine u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije. Gospodin Lalović je 13.03.2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10.04.2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi.

Rešenje za triposoban stan u Vespučijevoj ulici u Beogradu doneto je 14.10.2005. godine kada je obavljao dužnost načelnika prvog odseka odeljenja za stambene poslove.

Naime, na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan.

Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije uspunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli tropiosobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan.

Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan pred nadležnim sudom i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu broj 2II 2013/18 od 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC “Beograd”.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije vode brigu o svojim aktivnim i penzionisanim pripadnicima, ali naglašavaju da su svi oni u obavezi da poštuju i da se pridržavaju zakonskih propisa i normativne regulative, kao i da sprovode odluke nadležnih organa.

Hronika

strana 1 od 99 idi na stranu