Mediji: Od sledeće godine ponovo obavezno služenje vojske?

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu beogradski mediji, a prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

07:14

Mediji: Od sledeće godine ponovo obavezno služenje vojske?
Ilustracija: EPA/PHILIPP GUELLAND

Ta agencija, prenoseći pisanje štampe, navodi da se o tome razgovara već godinu dana.

Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

"Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija", rekao je Lazanski i dodao da će se najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo. "Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta", rekao je Radić.

Kako doždaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja. "Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav", rekao je on.

Međutim, zvanične potvrde te informacije nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: