Makron: Treba nam najbolji tim za Evropu

Emanuel Makron izjavio je da će u izboru kandidata za vodeća mesta u institucijama EU podržati ”najjače osobe”.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Kako je objasnio, one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za EU u narednih pet godina.

Makron je dolazeći na samit u Briselu na kome bi lideri EU trebalo da razgovaraju o imenovanjima za vodeća mesta u institucijama za narednih pet godna, rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju ”najboljeg tima za Evropu”.

Prema njegovim rečima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju ”znanje, ambiciju i kredibilitet”, i dodao da se prilikom izbora mora voditi računa i o ravnopravnoj rodnoj zasupljenosti imenovanih.

Makron je na navode da se su pozicije Nemačke i Francukse suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su ”razgovori u toku” i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pored izbora kandidata za vodeća mesta u EU, francuski predsednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije, i stavio na prvo mesto razgovore o klimatskima promenama koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU do 2050. godine.

”Inicijativa je pokrenuta u Sibiju. Već 15 zemlja članica su je podržale i raste konsenzus oko ove ambiciozne odluke”, izjavio je Makron.

On je dodo da će se tokom samita u Brisleu razgovarti i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će deo razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

Svet

strana 1 od 462 idi na stranu