Izveštaj UN otkriva nove detalje izvršenja ubistva Kašogija

UN objavile su izveštaj o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija u kome se ocenjuje da je ubistvo bilo namerno i s predumišljajem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

U izveštaju se navode detalji pripreme i toka zločina, na osnovu audio-snimaka i forenzičkog rada turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Nekoliko trenutaka pre nego što je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen i raskomadan prošlog oktobra dvojica osumnjičenih za njegovo ubistvo čekali su u konzulatu kraljevine u Istanbulu i pokazivali zabrinutost zbog toga kako će izvršiti taj zadatak, navodi se u izveštaju UN.

"Da li će biti moguće staviti trup u torbu?", upitao je saudijski obaveštajac Maher Mutreb, koji je radio za višeg savetnika saudijskog princa prestolonaslednika, prema izveštaju specijalnog izvestitelja UN o vansudskim pogubljenjima, prenosi Rojters.

"Ne. Previše je teško", odgovorio je Salah el Tubajgi, lekar forenzičar iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je raskomadao i uklonio telo.

On je izrazio nadu da će njegov zadatak "biti lak".

Tubajgi je nastavio: "Zglobovi će biti razdvojeni. To nije problem. Telo je teško. Prvi put sam rezao na zemlji. Ako uzmemo plastične kese i isečemo ga na komade, biće gotovo. Zamotaćemo svaki od njih".

Medijski izveštaji su već objavili sadržaj nekih snimaka dobijenih iz konzulata, ali izveštaj UN otkriva i nove detalje, navodi agencija.

Na kraju razgovora sa Tubajgiem, Mutreb pita da li je stiglo "žrtveno jagnje".

U izveštaju se konstatuje da se ni u jednom trenutku ne spominje ime Kašogija, ali dva minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je uveden u kancelariju generalnog konzula na drugom spratu, gde se sreće s Mutrebom, koga je poznavao od kada su radili zajedno u saudijskoj ambasadi u Londonu godinama ranije.

Mutreb kaže Kašogiju da svom sinu pošalje mobilnim telefonom poruku.

"Šta da kažem? Vidimo se uskoro? Ne mogu da kažem kidnapovanje", odgovara Kašogi.

"Skrati", dolazi odgovor. "Skini jaknu."

"Kako se to moglo desiti u ambasadi? " Kašogi kaže. "Neću ništa da napišem".

"Otkucajte, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam da bi mogli da vam pomognemo, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju i ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi na kraju, hajde da ovaj problem uspešno rešimo", kaže Mutreb, stoji u izveštaju UN.

U izveštaju se navodi da ostatak snimaka sadrži zvukove kretanja, teškog disanja i plastičnih omotača koje uvijaju, za šta je turska obaveštajna služba zaključila da se dešava nakon smrti Kašogija u trenutku kada su saudijski zvaničnici raskomadali njegovo telo.

Mutrebu i još 10-orici drugih sudi se na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji zbog njihove uloge u ovom zločinu.

U izveštaju UN se zaključuje da je Kašogijevo ubistvo bilo namerno i s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje veruju da je krunski naslednik naredio ubistvo, što su saudijski zvaničnici poricali.

Izveštaj, koji poziva da se prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman i drugi visoki saudijski zvaničnici ispitaju zbog njihove odgovornosti za Kašogijevu smrt, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacija sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-Džubeir odbacio je danas izveštaj istražitelja kao "ništa novo".

On je u objavi na Tviteru još naveo: "Izveštaj izvestioca u Savetu za ljudska prava sadrži jasne protivrečnosti i neosnovane tvrdnje koje dovode u pitanje njegov kredibilitet."

Kašogi, kritičar saudijskog princa i kolumnista Vašington posta, poslednji put je viđen u konzulatu 2.oktobra prošle godine, gde je trebalo da dobije papire za svoje predstojeće venčanje, podseća agencija.

strana 1 od 462 idi na stranu