Objavljen još jedan snimak tragedije na Dunavu: Brod potonuo za nekoliko sekundi VIDEO

Objavljen je novi video-snimak nesreće na Dunavu u Budimpešti. Nesreća se dogodila u neposrednoj blizini mađarskog parlamenta.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.05.2019.

12:36

Objavljen još jedan snimak tragedije na Dunavu: Brod potonuo za nekoliko sekundi VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Zsolt Szigetvary/MTI

Na snimku se vidi nalet velikog rečnog kruzera na turistički brod, koji ubrzo tone.

Mađarska policija saopštila je da otvara krivičnu istragu o brodolomu na Dunavu u centru Budimpešte, u kojem je poginulo sedam južnokorejskih turista, kao i da se za nestalima traga sve do Srbije.

Brod je za sedam sekundi potonuo sinoć oko 22 h u centru Budimpešte, kod zgrade parlamenta. Sedmoro povređenih je u bolnici i njihovo stanje je stabilno.

"Otvorena je krivična istraga i policija sprovodi uviđaj na licu mesta", izjavio je policijski zvaničnik Adrijan Pal novinarima.

Po jakoj kiši, turistički brod "Sirena" potonuo je posle sudara sa većim brodom, rekao je Pal.

Policija je na konferenciji za novinare prikazala snimak nesreće sa obližnjeg mosta.

Potraga za 21 nestalih, među kojima 19 Južnokorejaca, nastavlja se. Na brodu koji je potonuo bila su dva člana posade mađarske nacionalnosti.

Pal je rekao da zbog brzine toka Dunava spasioci tragaju za nestalima i u Srbiji, kroz koju reka protiče posle Mađarske.

Vodostaj Dunava je visok usled obilne kiše, struje su jake, a temperatura vode između 10 i 15 stepeni.

Kompanija Viking, u čijem je vlasništvu brod koji se sudario sa "Sirenom", saopštila je da niko na njenom plovilu nije povređen i da sarađuje sa mađarskim vlastima u istrazi.

Portparol kompanije u čijem je vlasništvu bio brod "Sirena" rekao je da nije bilo prijavljenih tehničkih problema. "U pitanju je bila rutinska turistička vožnja", rekao je.

Policija je saopštila da su kapetani oba broda bili iskusni profesionalci.

Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da turisti na brodu koji je potonuo nisu nosili pojaseve za spasavanje.

Brodovi išli u istom pravcu

Video koji je prikazala mađarska policija, koja istražuje nesreću na Dunavu, pokazuje da je turistički brod za razgledanje koji se prevrnuo, a koji je prevozio 33 Južnokorejca, putovao u istom pravcu kao i veći brod s kojim se sudario.

Policija je danas saopštila da se mali brod za razgledanje, "Hableani" ("Sirena"), sudario s brodom "Viking" sinoć u 21.05 ispod mosta Margarita u Budimpešti, preneo je AP.

"Oba broda su krenula na sever... i kada su se našli između dva stuba mosta Margarita, iz nekog razloga ''Hableani'' se okrenuo i našao ispred broda ''Viking''. Kada je ''Viking'' došao u kontakt sa njim, on ga je prevrnuo i za oko sedam sekundi... on je potonuo", rekao je novinarima šef kancelarije za upravljanje katastrofama u Budimpešti Žolt Gabor Palotai.

Video snimak je pokazao da su dva broda putovala jedan pored drugog dok su se približavali mostu u centru Budimpešte.

Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo sudar.

"Nekoliko ljudi je palo u vodu iz "Hableanija", rekao je novinarima policijski pukovnik Adrijan Pal.

Do sada je potvrđeno da je sedam osoba nastradalo u nesreći, 21 se vodi kao nestala, a sedam je spaseno.

Policija je saopštila da niko od nastradalih nije nosio pojaseve za spasavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: