Novosti: Šokantno otkriće, ukradeno 29 dosijea "nestalih" beba

Beograd -- U Aleksinačkom centru za socijalni rad otkriveno da nedostaju predmeti o usvojenim bebama.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Ilustracija / Foto: inarik/depositphotos
Ilustracija / Foto: inarik/depositphotos

Kako navode "Večernje novosti", dokumentacija potiče iz perioda 1976 -1985, kada je najviše novorođenčadi navodno ukradeno, a nestalo je čak 29 dosijea.

Do ovog otkrića došli su predstavnici Vladine komisije za nestale bebe i Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", istražujući slučaj usvojenog muškarca za kog se sumnja da je kao novorođenče ukraden iz kruševačke Opšte bolnice, pišu "Novosti".

"Među tih 29 dosijea koji nedostaju nalazi se i predmet čoveka koji je tražio od nas pomoć, i on je dobio pismenu potvrdu od Centra da njegovog dosijea nema. I mi smo dobili potvrdu o nestanku 29 predmeta, jer želimo da podnesemo krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal. Dosijei o usvojenju moraju da se čuvaju sve do smrti usvojenog. Jasno je da su ovi dosijei ukradeni, što predstavlja krivično delo. Sklonjeni su jer pripadaju usvojenoj deci koja su verovatno ukradena iz porodilišta", kaže Radiša Pavlović, član Vladine komisije i predsednik Udruženja.

Kako tvrdi, u aferu su očigledno bili umešani pojedinci zaposleni u bolnici, policiji i centru za socijalni rad. Neki su bili na funkcijama, pa su napravili dobro organizovan kriminalni lanac. Slučaj usvojenika za kog se veruje da je ukraden iz kruševačke bolnice pokazuje model po kom se radilo. Deca su proglašavana, objašnjava Pavlović, umrlom, sklanjana su i za njih su pravljeni novi papiri sa fiktivnim roditeljima, koji su fiktivno potpisivali dokumenta da daju tek rođene bebe na usvajanje, odnosno da ih se odriču.

Do ovog otkrića Komisija je došla tragajući za podacima o majci usvojenika, rođenog marta 1981. Matična služba u ovom slučaju potvrdila je da majka koja se vodi kao biološka - ne postoji i nikada nije postojala ni pod devojačkim, ni pod udatim imenom i prezimenom.

U njenim izmišljenim podacima navodi se da je iz okoline Aleksinca, zbog čega su se i obratili aleksinačkom centru, gde im je lično direktorka potvrdila da je taj dosije o usvojenju nestao. I ne samo taj.

Pre odlaska u aleksinački centar, predstavnici Udruženja i usvojenik, koji traži biološke roditelje, sreli su se sa načelnikom Policijske uprave Kruševac, kome su dostavili dokumentaciju i koji je obećao da će o celom slučaju obavestiti tužilaštvo.

strana 1 od 129 idi na stranu