Ukrajinski i samo ukrajinski: Porošenko potpisao zakon o državnom jeziku

Aktuelni predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je Zakon o isključivom korišćenju ukrajinskog jezika u svim oblastima života.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Pročitajte i:

Otpor potpisivanju Zakona o državnom jeziku, ne žele svi Ukrajinci ukrajinski

Šef ukrajinske države je ocenio da je zakon pažljivo izbalansiran. "On je uravnotežen toliko da nijedna politička snaga koja zauzima državne, patriotske pozicije nema osnova da inicira njegovo preispitivanje. Nema osnova", rekao je Porošenko.

Ranije je dokument u sali Vrhovne rade Ukrajine potpisao predsednik Parlamenta Andrej Parubij. Skupština Ukrajine je odobrila zakon o državnom jeziku 24. aprila.

Poslanici opozicije podneli su Vrhovnoj radi uredbu o ukidanju zakona, pošto je, prema njihovom mišljenju, bila narušena procedura njegovog usvajanja i zato što zakon narušava Ustav Ukrajine.

Predsednik Parlamenta nije mogao da potpiše dokument i da ga preda predsedniku države dok Vrhovna rada ne razmotri uredbu. Parlament je, međutim, odbio ukidanje zakona. Odluku o ukidanju zakona podržala su samo 34 poslanika.

Zakon o državnom jeziku podrazumeva upotrebu isključivo ukrajinskog jezika praktično u svim oblastima života: u organima državne vlasti, školama, obrazovnim ustanovama i bolnicama, prodavnicama i kafićima, sudovima, armiji, policiji, tokom predizborne kampanje i referenduma.

Zakon pravi izuzetak za engleski i druge jezike Evropske unije. Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, to znači da je jedini predmet napada ruski jezik kojim govori ogromna većina građana Ukrajine.

strana 1 od 417 idi na stranu