Vučić obišao muzej "Kotarka" u Novom Miloševu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u okviru kampanje "Budućnost Srbije", muzej "Kotarka" u Novom Miloševu čija je zgrada utvrđena za spomenik kulture.

Izvor: B92

Subota, 30.03.2019.

16:20

Vučić obišao muzej
Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Zgrada muzeja "Kotarka" u Novom Miloševu je zbog svoje specifičnosti i očuvanog arhitektonskog sklopa, 2003. godine utvrđena za spomenik kulture.

"Kotarka" se nalazi u objektu koji pripada dvorcu grofovske porodice Karačonji, a ideja o pretvaranju objekta "Kotarka“ u Zavičajni muzej, započeta je 1994. godine i od tada počinje prikupljanje eksponata za zavičajnu zbirku, koja trenutno broji više od 4.500 eksponata.

Predsednik Vučić rekao je da će država uz pomoć nekog partnera, možda Turske, od tog dvorca koji se nalazi preko puta muzeja napraviti hotel i spa centar, gde će ljudi dolaziti na odmor.

Rekao je da će ostale radove oko muzeja i kupovine zadruge pomoći Pokrajinska vlada. S obzirom da je dvorac u lošem stanju i predsednik je konstatovao kako je potrebno više novca da se takvi objekti kulture obnove.

"Ima mnogo takvih objekata u Srbiji koje je potrebno obnoviti, ali je za to potrebno i mnogo novca", kazao je Vučić.

Šef odseka za urbanizam u Opštini Bečaj Dragan Rauški za Tanjug kaže da su tokom protekle dve decenije radovi na rekonstrukciji objekta "Kotarke" obuhvatali zamenu krova, uređenje fasade i stolarije, enterijera, santirarnih čvorova, a od 2014. je urađena kompletna rekonstrukcija uličnog zida sa stupcima, kapijom i ulaznim vratima u produžetku žitnog magacina, postavljanje rasvete.

Od 2014. do danas u taj objekat je uloženo oko 200.000 evra, rekao je Rauški. Sredstva za realizaciju projekta su obezbeđena iz različitih izvora - Ministarstva kulture, projekta prekogranične saradnje sa Rumunijom, Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo, Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu i kulturu, kompanije NIS...

Rauški ističe da je trenutno u toku digitalizacija eksponata u koju je uloženo pola miliona dinara sredstvima Ministarstva kulture. Takođe, u planu je i izrada parkinga ispred muzeja i uređenje partera oko objekta.

Naime, Kotarka za kukuruz bila je deo nekad bogatog poljoprivrednog imanja porodice Karačonji, u čijoj blizini se nalazi žitni magacin i monumentalni klasicistički dvorac Karačonji.

U muzeju je predstavljen istorijat urbanističkog i graditeljskog razvoja Novog Miloševa, grofovske porodice Karačonji, tri crkvene parohije, trgovine, zanatstva, a poseban deo je podvećen građanskoj devojačkoj balskoj haljini i uniformi sluge Andora Karačonjija.

Jedna prostorija je posvećena prezentaciji tekstilnih rukotvorina i pokućstva, a druga prikazuje gostinsku sobu sa nameštajem i detaljima koji dočaravaju život „gazdinske porodice s kraja devetnaestog veka"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: