"Ovo su ustvari pregovori s Prištinom, a usput i sa EU"

Ministar spoljnh poslova Srbije izjavio da napredovanje Srbije ka EU zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

12:19

Foto Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova / OGNJEN STEVANOVIC/ bg

"Tako da su ovo u stvari pregovori sa Prištinom a usput i pregovori sa EU", dodao je Ivica Dačić.

Dačić je istakao da Srbija ulaže izuzetne napore da dijalogom dodje do kompromisnog, a time i održivog, trajnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, a da Priština nastavlja da ugrožava sve do sada postignuto.

Dačić je kazao da bi trajno rešenje tog pitanja bilo u interesu Beograda i Prištine, srpskog i albanskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta u regionu.

"Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju dogovorenog iz Briselskog sporazuma. Međutim, Priština nastavlja da ugrožava sve što je uz pomoć EU i drugih međunarodnih činilaca postignuto na planu dijaloga i ekonomskog povezivanja", ukazao je Dačić.

Dačić je predstavljanju novoosnovanog Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, istakao da je za nastavak dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvodjenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz centralne Srbije i BiH.

Podsetio je da su tu odluku su osudili i svi predstavnici međunarodne zajednice. "Takođe, osuđujemo i druge negativne korake koji se gotovo svakodnevno preduzimaju u Prištini, medju kojima i odluku o formiranju tzv. vojske Kosova, čiji je cilj u suštini podizanje napetosti, blokada dijaloga i procesa traženja rešenja, uz vodjenje računa o interesima obeju strana", zaključio je Dačić.

On je takođe naglasio da napredovanje Srbije ka EU, odnosno dalje napredovanje u otvaranju pregovaračkih poglavlja, zavisi od napretka u dijalogu sa Prištinom. "Tako da su ovo u stvari pregovori sa Prištinom a usput i pregovori sa EU", objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: