Mediji: Edi Rama naljutio Angelu Merkel

Albanski premijer Edi Rama, nasuprot onom što govori, snažno lobira za razmenu teritorija kao rešenje za Kosovo te je naljutio nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je objavio albanski list "Pedeset pet" (55Pesedhjetepese) navodeći da je činjenice koje Rama pokušava da sakrije od javnosti otkrio "jedan iskreni intervju" kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Kako navodi list, Haradinaj je u intervjuu za televiziju T7 "na jednostavan i direktan način" otkrio tri važna detalja o večeri održanoj u kući predsednika Kosova Hašima Tačija.

Prvi je zvanična potvrda onoga o čemu se dugo šuška a to je da Rama, suprotno onom što kaže, snažno lobira za postizanje albansko-srpskog sporazuma kroz opasnu opciju etničke podele i razmene teritorija.

Drugi je da to čini s podrškom, iako prećutnom, iz Vašingotna suprotstavljajući se najmoćnijim evropskim zemljama koje odlučuju o napretku Albanije prema priključenju EU.

Treći i najvažniji je da je Rama, baš kao i Hašim Tači, naljutio nemačku kancelarku Angelu Merkel, navodi list.

List navodi da je iz ovoga lako shvatiti da je Rama, suprotno onome što javno govori, jedan od centralnih karaktera u planovima podele Kosova i da nije bio neiskren samo prema svojim sunarodnicima već i prema Nemačkoj, koja se snažno protiv toj ideji.

Zvaničnici u Berlinu bili su zabrinuti kada su diplomatski izvori pre nekoliko godina izvestili da su tokom tajne večere u Tirani, Aleksandar Vučić, Hašim Tači i domaćin Edi Rama otvoreno razgovarali o razmeni teritorija.

Njihova zabrinutost dostigla je vrhunac kada su zatražili da Rama, kao uslov za susret s kancelarkom Merkel u Berlinu u aprilu 2018, osudi ideju o promeni granica podseća list i dodaje da je Rama prihvatio izazov i da je otišao u Berlin i rekao Angeli Merkel da ne podržava graničnu avanturu predsednika Srbije i Kosova.

Za svoju laž, albanski premijer dobio je uveravanja da će Nemačka podržati Albaniju u njenim nastojanjima da otvori pregovore s EU i da Merkelova neće dopustiti da Tirana bude ostavljena iza Skoplja u tom procesu, piše list.

Podsećajući da je to bilo još u proleće 2018, četiri meseca pre nego što je Tači javno objavio ideju o "korekciji granica" list dodaje da je nemački ambasador u Tirani zatražio sastanke s premijerovim kabinetom u leto 2018. kako bi ga podsetio na obećanje koje je dao kancelarki.

List podseća da su u avgustu 2018. Tači i Vučić objavili zamisao o izmeni granica, čemu se Nemačka odmah javno usprotivila - državni ministar za Evropu Mihael Rot govorio je o otvaranju Pandorine kutije na Balkanu, Angela Merkel je iz Bosne naglasila svetost granica a u septembru je poslala svog glavnog diplomatu Hejka Masa u Tiranu kako bi pojačala ovu poruku Rami.

Sve je to ignorisano, a poslednje kapi koje su prelile čašu bile su Ramina izjava da "kancelarka Merkel brani interese svoje zemlje, a on interese svoje" i smena ministra spoljnih poslova Ditmira Bušatija zbog podrške nemačkom stavu o pitanju granica, navodi list.

Edi Rama sada može posetiti Berlin samo kao slikar, ali nije reč o njegovoj sudbini, nego o integraciji Albanije u EU, dodaje albanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu