Izrael uspešno testirao raketni sistem Erou 3

Izrael je jutros testirao raketni sistem Erou 3 (Arrow) namenjen presretanju balističkih raketa van atmosfere, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tel Avivu.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

09:48

Izrael uspešno testirao raketni sistem Erou 3
Foto: Thinkstock

Test je izveden u centralnom delu Izraela u saradnji sa američkom Raketnom odbrambenom agencijom, a učestvovale su izraelske vazduhoplovne snage.

Erou 3 se smatra sledećom generacijom odbrambenih sistema sposobnim da napada mete sa velikih daljina i visina i mnogo brže. Izraelska vojska sada koristi Erou 2 koji je operativan nekoliko godina. Takođe koristi stariju verziju "Erou 3" od januara 2017. godine.

Novi sistem koji se trenutno testira će, kako se očekuje, pružiti mogućnst vojsci da se bavi mnogo složenijim situacijama.

Prvi put je Izrael uspešno testirao sistem "Erou" pre godinu dana ali nije koristio pravu metu. Ovaj test je prvi uspešan u kome je "Erou 3" presreo metu, navode izraelski mediji.

Test je izveden nakon što su u nedelju napadnute iranske mete u Siriji nekoliko sati pošto je sistem "Gvozdena kupola" presreo raketu ispaljenu iz te susedne zemlje, a nakon udara na aerodrom južno od Damaska koji je pripisan Izraelu.

Ruski odbrambeni kontrolni centar je saopštio da su četiri sirijska vojnika poginula, a šestorica ranjena u izraelskom udaru, dodavši da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila preko 30 krstarećih raketa i navođenih bombi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je da je 11 boraca ubijeno u udaru, među njima samo dva Sirijca.

Izraelski vojni portparol, brigadni general Ronene Manelis rekao je da su iranske snage izvele raketni napad prema Izraelu i da je raketa bila iranske proizvodnje.

Ministarstvo odbrane je reklo da uspešan test presretača "Erou 3 predstavlja veliku prekretnicu u sposobnosti Izraela da se brani protiv trenutnih i budućih pretnji u regionu", preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: