Američki razarač ušao u Crno more, Rusi ga prate

Rruska Crnomorska flota prati kretanje američkog razarača "USS Donald Kuk" opremljenog navođenim raketama, koji je ušao u Crno more.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.01.2019.

21:20

Američki razarač ušao u Crno more, Rusi ga prate
Foto: EPA/VALDA KALNINA

To je objavio Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije, a prenosi TAS S.

"Snage Crnomorske flote započele su praćenje američkog razarača "USS Donald Kuk" opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more", saopštio je ovaj centar.

Prema Konvenciji iz Montroa ne može tu da ostane duže od 21 dana.

Prema navodima centra, američki brod će biti praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

TAS S prenosi da je američka šesta flota prethodno saopštila da je razarač "USS Donald Kuk" opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi "obavio operacije pomorske bezbednosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombinovanu spremnost i pomorski kapacitet sa našim NATO saveznicima i partnerima u regionu".

Ruska agencija podseća da je početkom ovog meseca bilo navoda o tome da je brod za iskrcavanje "USS Fort Mekhenri" prošao kroz Dardanele ka Crnom moru.

Konvencija iz Montroa je, inače, potpisana 1936. godine u tom švajcarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku, bivši Sovjetski Savez i druge zemlje bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: