Dodik: Antisrpski front postoji odavno

Izjava Envera Hodžaja samo je potvrda dugogodišnje antisrpske politike koja vlada u regionu, izjavio je srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

"Taj antisrpski front postoji odavno. Njega su u različitim istorijskim okolnostima upravo činili oni koji su u okruženju Srba i srpskog naroda", kazao je Dodik za Tanjug povodom izjave kosovskog vicepremijera Envera Hodžaja da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o stvaranju "pakta protiv Srbije".

Prema njegovim rečima, vidljivo je i jasno da su Srbi kao narod drugim narodima kroz oslobodilačke borbe davali slobodu, a sada dok se "samoproglašena, nepriznata država Kosovo bavi separacijom i ujedinjavanjem sa Albanijom", oni, kako kaže, sebi daju za pravo da Srbima drže predavanje, što drugima ne bi dozvolili.

"Mi smo stalno pod nekim pritiskom. Oni samo kad vide da ne mogu ništa da učine, onda kažu 'pa niko ništa i ne traži', a čim se pruži mala prilika, odmah bi devastirali Republiku Srpsku i napravili unitarnu BiH", naglašava on.

Sama ta koncepcija je, kako kaže, napravljena još stotinama godina unazad, a njena težnja je da Srbi i Srbija nikada ne postanu važan, konstruktivni faktor mira na Balkanu.

Dodik ističe da je jasno da je pritisak na Srbiju kontinuiran i da se gotovo ni jedna argumentacija koju je Srbija iznela u odnosima sa Prištinom ne shvata ozbiljno.

"Od Prištine su zahtevane gotovo trivijalne stvari koje su postale osnova delovanja međunarodnog faktora koji se pokazao kao neobjektivan prema Srbiji i Srbima u celini", ocenjuje Dodik i dodaje da taj faktor jedino pokušava da Srbe drži razdvojene, a sve druge da ujedini u pojedine države.

On smatra i da je Zapad kreirao raspad bivše SFRJ, a da su rezultat toga monoetnička Slovenija i monoetnička Hrvatska.

"Politika Zapada se uopšte ne razlikuje od vremena raspada Otomanske imperije, ni danas kada na jedan ovako sofisticiran način pokušava da pošalje poruku Srbiji i Srbima gde god da su, da je generalna politika u suštini antisrpska", ocenjuje Dodik.

Takvi pritisci na Srbiju se, kaže, mogu obuzdati time što ćemo pokazati da smo svesno društvo i računati na promenu konteksta međunarodnih odnosa.

"Mada od onih koji su vekovima pravili antisrpsku koncepciju ne možemo ni očekivati ništa drugo. Možemo samo da svedočimo lažnom prijteljstvu koje se pokazuje zahtevima za stalno modeliranje srpske nacionalne politike i srpskog naroda", kaže Dodik.

On naglašava da će biti veoma važno ono što Srbija već sada čini, a to je, kako kaže, istrajavanje u njenom identitetu, a da srpski narod treba da pokaže svetu i okruženju da je ozbiljan i veliki narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 149 idi na stranu