Novi incident RUS i UKR zbog brodova, FSB interveniše

Još dva ukrajinska ratna broda krenula su iz Berdijanska ka oblasti u kojoj su tri ukrajinska broda ranije ušla u ruske teritorijalne vode.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung
Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung

Pogranična straža ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) preduzima sve korake kako bi sprečila novu provokaciju, saopštila je Pres služba FSB.

Pogranična služba ruskog FSB je danas nešto pre podneva po lokalnom vremenu uočila da su još dva oklopna artiljerijska broda klase "gurza" napustila luku u Berdijansku, krećući se maksimalnom brzinom u pravcu Kerčkog prolaza, ka zoni provokacije koju je Ukrajina izvela ranije danas, navodi se u saopštenju. "Pogranična služba FSB preduzima sve korake kako bi osujetila ovu provokaciju", stoji u saopštenju, prenosi Tass.

FSB ukazuje da bi "rukovodstvo u Kijevu, koje donosi ovakve opasne i neodgovorne odluke, trebalo da razmisli o posledicama svojih akcija".

Ranije danas, Pogranična služba ruskog FSB na Krimu saopštila je da su tri ukrajinska ratna broda nezakonito prešla granicu ruske države ušavši u njene teritorijalne vode, te da su izveli opasne manevre.

FSB: Tri ukrajinska broda presekla granicu Rusije

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu naletanjem na tegljač i naneli mu manju štetu i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

Ruske agencije su, navodi Rojters, izvestile da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) optužila Ukrajinu da je nije unapred obavestila o toj plovidbi kao i da su ukrajinski brodovi izvodili opasne manevre sa ciljem da povećaju tenzije.

Kijev je, navodi britanska agencija, negirao da nije unapred dao obaveštenje.

Ukrajinska mornasrica je saopštila da njena flota nastavlja putovanje uprkos svemu tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 395 idi na stranu