Kosovska skupština odbila da Vidovdan bude praznik

Predstavnici Srpske liste u Odboru za javnu administraciju su zatražili da Skupština Kosova u okviru izmena i dopuna Zakona o praznicima uključi i Vidovdan.

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

20:07

Kosovska skupština odbila da Vidovdan bude praznik
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Taj predlog nije usvojen.

Protiv tog zahteva se izjasnio poslanik Socijaldemokratske inicijative Miljaim Zekan koji je zahtev Srpske liste ocenio kao uvredljiv za Albance.

"Samoopredeljenje i Srpska lista ne priznaju državu Kosovo. Veoma je provokativno i uvredljivo za Albance koji žive na Kosovu kada njihovi sugrađani dolaze na Kosovo sa slikom (Slobodana) Miloševića. Vi ste nam ubili veliki broj građana, mi manje (od vas). Nismo mogli više, ali bismo od vas napravili sudžuk", izjavio je Zekan, a prenosi portal gazetablic.com.

Na izjavu Zeke je reagovao poslanik Samoopredeljenja Adem Mikulovci koji je rekao da je neprihvatljivo da se njegova stranka upoređuje sa Srpskom listom i da "živ neće glasati" da Vidovdan bude zvanični praznik.

I poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Seljamanaj je bio protiv uključivanja Vidovdana u zvanične praznike.

"Mi smo protiv 28. juna, jer to otvara raspravu (u narodu), dok je ova rasprava (u odboru) u okviru realnih rasprava", rekao je Seljamanaj.

Na kraju rasprave predloženo je da zakon dostavi na raspravu u Skupštini Kosova, bez predloga da zvanični praznik bude i Vidovdan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: