"Amerika jeste promenila stav, ali nisam optimista..."

Ministar Rasim Ljajić kaže za TV Prva da ne vidi da će se i u narednih nekoliko meseci postići bilo kakav sporazum između Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Prva

Sreda, 26.09.2018.

09:12

Screenshot/TV Prva

Govoreći o izveštavanju medija da je Tramp pohvalio Srbiju i da su SAD pod njegovom adnministracijom promenile odnos prema Srbiji, on kaže da je ta promena evidentna.

"Ona je puno opreznija, kada govorimo o pristupu SAD. To je jedan stav koji je sadržan u jednoj rečenici -pokušajte da se dogavarate, nemamo ništa protiv, a konačnu ocenu mi ćemo dati kada se dogovor postigne", kazao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, to jeste velika promena u odnosu na ranije stavove SAD kada smo imali crno belu sliku podrške Prištini.

"Sada možemo da govorimo o drugačijoj poziciji, ali rano je govorirti da je reč o dramatičnoj promeni. Ali, jeste promena", kaže Ljajić.

Na pitanje da prokomentariše Pacolijevu izjavu o demarkaciji i ako naći kompromis sa Kosovom, Ljajić kaže: "Teško i to iz dva razloga. Prvi je što EU nema usaglašen pristup, a Tači nema podršku u Prištini za ono što on hoće. Taj nedostatak političkog legitimiteta čini mi se da će u narednim fazama dijaloga biti prepreka kompromisnom rešenju."

Ipak, kako dodaje, izjava Pacolija, data na ovakav način, može da se tumači kao pomeranje ka poziciji Tačija, jer su do sada svi od toga zazirali. "Ja nisam veliki optimista da će u narednim mesecima biti pomaka u dijalogu s Kosovom", zaključio je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: