Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u subotu ići na Kosovo i Metohiju i da će svoju posetu početi obilaskom Gazivoda.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da je proteklih nekoliko dana bilo izuzetno teško i da su se pritisci nizali u poslednja 72 sata.

“Prethodnih nekoliko dana bili su teški za naš narod i njegove predstavnike i za nas koji predstavljamo Srbiju u međunarodnoj areni. Siguran sam da ne znate šta se zbivalo u prethodna 72 sata. Sve je krenulo teškim, do sada neviđenim, pritiscima na poslanike Srpske liste, a zatim pritiscima na rukovodstvo Srbije da se podrži Ljimaj za šefa kosovskog pregovaračkog tima. Srpska lista nije htela da podrži Ljimaja. Neću da ulazim u razloge, ali ovde imam dosije Ljimaja koji je optužen za najteže zločine protiv našeg naroda”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je dodao, najviši kosovski zvaničnici pretili su hapšenjima, maltretiranjem, a potom je stigla i zabrana odlaska na Gazivode.

“Dobijem zabranu da posetimo Gazivode, u pisanoj formi, što će reći - ako pođeš tamo, proći ćeš kao Đurić, to je za domaću javnost, a za evropsku je sve u redu. To je bio razlog zašto nisam mogao da razgovaram sa kosovskim predstavnicima, što ne znači da ćemo prekinuti dijalog. Moraćemo da nastavimo da razgovaramo jer je ključno da sačuvamo mir”, naveo je Vučić.

"Đurić ponovo zaustavljen, pa ga zvali da se vrati"

Vučić o Kurtiju: To govori o njegovom nevaspitanju

Dodao je da je na Gazivodama bio dva ili tri puta, ali i da će sutrašnju posetu Kosovu i Metohiji početi upravo obilaskom Gazivoda i Ekološkog centra na jezeru.

"Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći moćda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na KiM dobio najveću piodršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba", rekao je Vučić.

Kako je naveo, pokušaće da se u "nemogućoj situaciji" izbori.

"I boriću se, jer osećam ogromnu odgovornost", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju, te da što se Albanaca tiče, nada se, kaže, da ćemo u godinama koje dolaze moći da uspostavimo i prijateljstvo sa Albancima.

"Nadam se. Sve drugo bilo bi katastrofalno za oba naroda", rekao je Vučić u obraćanju javnosti, uoči sutrašnjeg odlaska na Kosovo i Metohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra na Kosovu, a posetu će početi u Zubinom Potoku, gde će obići branu Gazivode i Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta.

Vučić će posetiti porodicu Kovačević u selu Ibarsko Postenje, a potom će obići Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku.

On će se u Leposaviću obratiti učesnicima na zatvaranju Biznis foruma, a u Zvečanu će se sastati sa političkim predstavnicima sa KiM.

"Mi smo sve uradili u skladu sa protokolom o posetama. Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Ja mislim i uveren sam da sve mora da protekne na sasvim normalan način", rekao je Vučić.

Siguran je da nije ni u albanskom interesu da pokušaju da ponove ono što su učinili ranije sa Markom Djurićem.

"Sve što mogu da vam kažem to je da se to neće desiti. Niti sam spreman, niti je moguće da dozvolim da bilo ko pokuša da na takav način ponizi Srbiju", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu