"Ono što se dešava u Kongu jednostavno je neopisivo"VIDEO

Pobunjenici i vladine snage u Kongu počinili su zverstva koja uključuju masovno silovanje, kanibalizam i unakažavanje tela civila, objavio tim UN.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2018.

09:21

Getty Images

Kako prenosi Index.hr, tim stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava istraživao je sukobe u regionu Kasai. Njihov zaključak je da su obe zaraćene strane krive za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U detaljnom izveštaju koji su sačinili na 126 stranica tim je opisao gnjsne napade izvršene u sukobu koji je izbio krajem 2016. godine, a koje su počinile milicije Kamuina Nsapu i Bana Mura te oružane snage Konga (FARDC).

Žrtve brutalnih napada izjavile su da su vojnici prisiljavali dečake da siluju vlastite majke, devojčicama su govorili da će im vračanje dati sposobnost da hvataju metke, a žene su morale da biraju između grupnog silovanja i smrti.

"Ono što se dogodilo u Kasaiju jednostavno je neopisivo", izjavila je kongoanska ministarka za ljudska prava Marie-Ange Mushobekwa pred većem UN-a. "Jedna žrtva ispričala je da je u maju prošle godine videla grupu militanata Kamuina Nsapu koji su nosili odrezane ženske genitalije kao medalje", stoji u izveštaju UN.
Getty Images
Drugi svedoci suopisali da su videli pripadnike vojske dok režu delove tela žrtava, kuvaju ih i jedu. Rezali su živim muškarcima genitalije, osobito FARDC, i pili ljudsku krv", ispričali su svedoci.

Glavni istražilac UN-a Bakr Vali Ndiaje izjavio je da su u jednom napadu militanti Kamuina Nsapu odrezali glave najmanje 186 muškaraca i dečaka iz jednog sela. "Naterali su te dečake da se bore nenaoružani i rekli im da će ih čarobni obredi učiniti otpornima na napade. Mnogu takvu decu-vojnike poubijale su snage FARDC-a. Tijela su pokapali u masovnim grobnicama", rekao je Ndiaje.

Dodao je kako se prvo smatralo da postoji 86 takvih masovnih grobnica, ali tim koji je istražio područje smatra da bi ih moglo biti na stotine.
Getty Images
Portparol kongoanske vlade izjavio je za Rojters da bi te informacije trebalo preneti sudstvu u Kongu, ali takođe smatra i da se radi o politički motivisanoj medijskoj kampanji koja nema veze s pravdom.

Nils Melzer, specijalni UN-ov izveštač o mučenju, pozvao je svet na brzo reagovanje i izjavio da se mora sprečiti "još jedna Ruanda ili Srebrenica" u Kasaiju. Upozorio je da bi zločini policije i vojske u Kongu mogli dovesti do genocida ako se ništa ne učini kako bi se brutalni napadi zaustavili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: