"Slučajno sam ušla u SAD, uhvatili me i strpali u pritvor"

Mlada Francuskinja koja je džogurala uz kanadsku granicu provela je dve nedelje u američkom pritvoru za imigrante jer je slučajno prešla u drugu državu.

Izvor: Jutarnji list

Nedelja, 24.06.2018.

17:19

Foto: Gettyimages/Jeff Vinnick

Sandela Roman (19), koja je bila u poseti majci koja živi u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija odlučila je 21. maja da u večernjim satima ode na rekreativno trčanje na plažu u blizini američke granice.

Kanadskim medijima ispričala je kako je zastala na nekoliko trenutaka na prljavoj stazi kako bi izbegla plimu i snimila koju fotografiju, pre nego što se vrati trčanju.

Međutim, u tom trenutku joj prilaze dva američka službenika granične policije koji su je uhvatili zbog prelaska u Blejn, u saveznoj državi Vašington.

“Jedan od njih počeo je da mi govori kako sam prešla granicu ilegalno, a ja sam mu rekla kako uopšte nisam imala tu nameru”, rekla je Francuskinja.

“Mislila sam da će me samo upozoriti ili eventualno ispisati neku malu kaznu, ali da ću završiti u zatvoru…”, ispričala je ona za Radio Kanada.

U zatvoru je ipak završila, i to privatnom zatvoru za imigrate u državi Vašington, više od 220 kilometara udaljenom od mesta gde je uhvaćena.

Kod sebe nije imala nikakva dokumenta.

“Rekli su mi da skinem nakit i pretražili me po celom telu. Tada sam shvatila da misle ozbiljno i počela sam da plačem. Držali su me u prostoriji u kojoj je bilo još 100 ljudi. Sve vreme su nas držali zaključane, a dvorište je bilo ograđeno žičanom ogradom. Imali su i pse. Bilo je puno ljudi iz Afrike i drugih zemalja zatvorenih zbog ilegalnog prelaska granice. Jedni drugima smo pokušavali da pomognemo”, rekla je Roman kojoj su posle nekog vremena dozvolili da kontaktira majku.

Njema majka došla je u zatvor sa Sandelinim pasošem i radnom dozvolom, ali Amerikanci je nisu pustili sve dok kanadske vlasti nisu potvrdile da će joj biti dozvoljen ulazak nazad u državu.

Na kraju su se obe strane saglasile da Roman ima pravo da se vrati nazad u Kanadu, tek 15 dana od kobnog džogiranja. U Kanadu se vratila tek 6. juna, a zvaničnici i jedne i druge zemlje odbijaju da daju bilo kakve komentare.

Portparol američke granične policije poručio je da će svako ko prelazi granicu van uobičajenih kanala biti procesuiran.

“Ovaj propis vredi čak i ako pojedinac tvrdi da je nenamerno prešao granicu”, poručili su Amerilanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: