Četvrti dan protesti ispred Sobranja, u nedelju potpis

Ispred zgrade makedonskog Sobranja ponovo su održane demonstracije protiv dogovora sa Grčkom o rešenju spora oko imena bivše jugoslovenske republike.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2018.

22:59

Četvrti dan protesti ispred Sobranja, u nedelju potpis
Foto: Tanjug/AP

Ovo je četvrti dan kako građani protestuju ispred Sobranja smatrajući da je dogovor grčkog i makedonskog premijera o promeni imena štetan za Makedoniju.

Učesnici protesta traže povlačenje dogovora sa Grčkom, ostavku vlade premijera Zorana Zaeva, kao i da se ne održi referendum oko novog imena, prenela je agencija MIA.

Protest je održan uoči potpisivanja sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke.

Sporazum će biti potpisan u mestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dve delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Sporazum će biti potpisan u 10:30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.

Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

Atina i Skoplje su, nakon 27 godina, postigli istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: