"Vlast je stroža zbog ukorenjenih loših navika"

Nije praksa u svetu da se testovi za malu maturu dopremaju pod oružanom pratnjom, nego su ukorenjene loše navike uputile vlast da bude stroža nego što treba.

Izvor: B92

Nedelja, 10.06.2018.

08:01

Tanjug, arhiva

To je izjavio ministar prosvete, nauke i tehološkog razvoja Mladen Šarčević.

"U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10-20 evra, niti tamo pomaže deci da prepisuju", rekao je Šarčević za današnju Politiku, napominjući da sve to imate kod nas i da je to nasledio, kao i loše koncipiranu malu maturu.

Povećali smo broj poena koji đaci mogu osvojiti na testovima i uvešćemo strožiju kontrolu, kaže on.

Ja ću u 10 posto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru mali maturu i direktno odgovaraju za regularnost, kazao je ministar prosvete, navodeći da će angažovati i sve svoje pomoćnike i načelnike kako bi se sprečilo prepisivanje.

Prema njegovim rečima, nastavnici mogu očekivati i dva povećanja plate godinnje.

"To nije moja rečenica, već predsednika i premijerke. Od 1. januara uvodimo obračun zarade prema platnim razredima, što znači nagrađivanje nastavnika prema znanju koje steknu njihovi učenici", rekao je Šarčević.

Kada je reč o dualnom obrazovanjhui, ministar ističe da je sada 23 odsto učenika srednjih škola u dualnom modelu, da je bilo takvih 19 profila, a da se ove godine dodaje još 11 i da se oni najpre razgrabe pri upisu u srednje škole.

Navodi da sve evropske zemlje imaju dualno obrazovanje, odnosno one kojima je razvoj privrede bitan.

Prošle godine nas je podržalo 1.800 kompanija, a ove 3.800, kazao je Šarčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: