Vučić bio u UN - "obavestiće javnost o svim razgovorima"

Predsednik Srbije razgovarao je sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, a o sadržini "tog i svih razgovora u Njujorku će obavestiti javnost".

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

16:08

Vučić bio u UN -
Foto: Kabinet predsednika Srbije

Kako se navodi u saopštenju Kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednik će se obratiti srpskoj javnosti "uskoro", ali se još ne zna na koji način.

Takođe, u kratkom saopštenju je navedeno da je Vučić sa Guterešom razgovarao o situaciji u regionu i trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine.

RTS je javio da se predsednik Srbije založio za poštovanje Rezolucije 1244 o Kosovu, veću ulogu Unmika u pokrajini i pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo.

Kako navodi RTS, Vučić je u razgovoru sa Guterešom rekao i da je Srbija spremna na saradnju kako sa međunarodnim organizacijama, tako i sa kosovskim Albancima, i istakao značaj pronalaženja kompromisa.

"Naglasio je, međutim, da kompromis ne znači da jedna strana dobije sve a druga izgubi sve, već da obe strane nešto daju i ulože. Gutereš je sa svoje strane podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Istovremeno je ocenio da je nedovoljan povratak raseljenih i da to treba da se reši. Naglasio je da sva pitanja treba rešavati na miran način", javio je RTS.

Inače, posetu predsednika Srbije Njujorku pratile su spekulacije o prirodi te posete, a nakon što je Glas Amerike objavio nezvanična saznanja da je u pitanju "privatna poseta", objavljeno je da će Vučić u sedištu UN razgovarati sa Guterešom.

Kako su naveli Tanjug i Blic, u pitanju je deo diplomatske ofanzive srpskog predsednika na svim nivoima.

Nakon Njujorka, Vučić ide u Brisel, gde će se sastati sa Hašimom Tačijem i nastaviti dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: