"Da, slede ledeni dani, ali nije to ništa alarmantno"

Tačno je da nam slede ledeni dani, ali to nije toliko alarmantno kao što se u medijima predstavlja, kaže za B92.net dežurni meteorolog RHMZ.

Izvor: Slobodan Marièiæ

Subota, 24.02.2018.

20:00

Republički hidrometeorološki zavod nedavno je objavio da će nedelja koja je pred nama biti hladna i da temperatura do 1. marta neće biti u plusu.

Odmah nakon toga u medijima su krenuli tekstovi sa naslovima “stiže ledeni talas iz Sibira sa temperaturom i do čak -12” i "sibirske noći prete Srbiji", a pojedini su objavili i “praktične savete kako da preživimo ledeni talas”.

Pritom, "ledeni talas" i "Sibir" uglavnom su bili napisani samo velikim slovima.

“To što će biti oko -10 predočava se kao nešto strašno. Pa prošle godine je bilo -20. Svaka temperatura je izmerena i ranije, retko koji maksimumi i minimumi su premašeni... Ne dešava se to tako često”, kažu iz RHMZ za B92.net.

Ipak, dežurni meteorolog navodi da zaista slede “ledeni dani”.

“Ledeni dani su definisani kao dani kada dnevna temperatura ne prelazi nula. Dakle, biće takvih dana. Temperature će u Srbiji biti u rasponu od -12 u jutarnjim satima do -5. Međutim, neće uvek i svuda biti -12, najviša dnevna će biti od -6 do -2, ali će sve vreme biti ispod nule”, ističu iz RHMZ.

“Treba obratiti pažnju, ali nije sad to nešto alarmantno da bismo imali takve bombastične naslove”, dodaju oni.
Foto: GettyImages
Prema prognozama RHMZ, u Beogradu će u nedelju ujutru biti malo do umereno oblačno i suvo, a od sredine dana se očekuje jače naoblačenje, uveče i tokom noći povremeno sa snegom. Najniža temperatura će biti oko minus šest, a najviša oko minus tri stepena.

Prema rečima dežurnog metorologa RHMZ, uvek je drama u medijima kada postoji upozorenje o toplim ili hladnim danima.

“Naš Zavod je uveo meteoalarme jer je to tako propisala Svetska meteorološka organizacija. Dakle, meteoalarm je upozorenje na pojave koje odstupaju od prosečnih vrednosti. Da li je to odstupanje veće ili manje, to znači da imamo žuti, narandžasti ili crveni meteoalarm. Kada je pojava ozbiljnija onda je crveni i treba je uzeti u razmatranje, kao i narandžasti, dok je žuti samo upozorenje”, kažu iz RHMZ.

RHMZ je ranije upozorio i na formiranje ili povećanje visine snežnog pokrivača - na severu Srbije visina snežnog pokrivača biće od pet do 10 centimetara, u ostalim predelima od 10 do 20 centimetara, a na planinama lokalno i više.

Više padavina se očekuje u ponedeljak kada će doći do daljeg povećanja visine snežnog pokrivača, u utorak će doći do slabljenja padavina, dok u četvrtak sledi novo naoblačenje sa snegom, da bi potom usledilo nešto toplije vreme.

"Ledeni dani" trajaće do 1. marta.

Podsećamo, sličnih tekstova u medijima bilo i je i povodom neobično toplog Božića kada je u Srbiji bilo i do 19 stepeni u plusu.

Ipak, na internetu se mogu pronaći zvanični podaci temperatura za 7. januar iz prethodnih godina i primetne su slične oscilacije. Na primer, 2016. godine na pravoslavni Božić bilo je oko nule, 2015. je bilo –3, a 2014. 10 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: