Nastavljeno suđenje Darku Šariću; Sud: Nema odugovlačenja

Beograd -- Suđenje Darku Šariću i još 24 optuženih za krijumčarenje kokaina nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Tužilaštvo, optuženi i njihovi branioci saglasili su se da se zbog novog člana sudskog veća već izvedeni dokazi i ispitani svedoci ne izvode ponovo, odnosno ne saslušavaju ponovo, kako se postupak ne bi odugovlačio.

Zbog toga su nakon uvodnih izlaganja i iznošenja odbrane optuženih, svi učesnici u postupku su se saglasili da se dokazni postupak nastavi tamo gde je zastao pred prethodnim sastavom sudskog veća.

U jednom danu sudsko veće je izvršilo uvid u sve zapisnike o ispitivanju svedoka i u sve pisane dokaze, nakon čega je nesmetano nastavljeno sa izvođenjem novih dokaza, saopšteno je iz Višeg suda.

Imajući u vidu da se izvedeni dokazi u ovom krivičnom postupku nisu ponovo izvodili i da usled promene člana sudskog veća, sud ističe da nije tačno da je bilo zastoja ili da je došlo do odugovlačenja krivičnog postupka, kako je to preneto u pojedinim štampanim i elektronskim medijima.

Do promene člana sudskog veća došlo je usled isteka šestogodišnjeg mandata u Posebnom odeljenju Višeg suda ranijem članu veća, pa je Godišnjim rasporedom njegovo mesto raspoređen drugi sudija.

Naredna suđenja zakazana su za 22. i 23. mart, kao i za 2. i 3. april.

U ovom postupku sudi se Šariću i još 24-ici optuženih zbog šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu od kojih je njih osam još u bekstvu. Šarićevoj grupi se ponavlja suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osudjen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne ukinuo je Apelacioni sud prošle godine i naložio ponavljanje suđenja. Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru.

Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu. Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.