"Ne može se primenjivati naknadna pamet države"

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje vlasniku kompanije "Delta holding" Miroslavu Miškoviću.

Izvor: B92

Utorak, 12.12.2017.

18:25

Foto: Tanjug, arhiva

Pravni zastupnik vlasnika kompanije "Delta holding" Miroslava Miškovića, advokat Zdenko Tomanović, izjavio je u Specijalnom sudu da njegov klijent nije izvršio krivično delo pomaganja pri utaji poreza i da se to može videti iz propisa o porezima koji su važili 2008. i 2009. godine.

Tomanović je iznoseći odbranu svog klijenta naveo da je u to vreme, kada se optužnicom Miškoviću na teret stavlja izvršenje krivičnog dela, postojalo pet propisa i tri stručna mišljenja.

"Ne postoji ni jedan jedini akt državnih organa, niti stručni stav, a ni drugi dokument koji govori suprotno", rekao je Tomanović.

On je ocenio i da se "naknadna pamet" države posle pet-šest godina ne može primenjivati ni na jednog građanina, pa tako ni na Miškovića i ostale optužene u ovom slučaju.

Tomanović je rekao i da bi sva ta dokumenta, drugi brojni dokazi, kao i svedoci bili dovoljni za sud da za, kako je rekao, Miškovića važi pretpostavka nevinosti.

Prema njegovim rečima, umesto toga, za njegovog klijenta važi pretpostavka krivice.

Tomanović je rekao i da su predstavnici izvršne vlasti bazirali svoj politički program upravo na hapšenju Miškovića.

Naveo i da i da je bilo nemoguće da Miroslav Mišković savetuje svog sina Marka Miškovića kako da utaji porez 22. septembra 2008, jer je tog dana bio na sastanku sa tadašnjim premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tomanović je rekao i da je odbrana predložila brojne svedoke, među kojima su, uz Đukanovića i Dodika, i bivši direktori Poreske uprave i područnih poreskih urava, bivši ministar Božidar Đelić i poslanik Srpske napredne stranke Aleksadar Martinović

I advokati ostalih optuženih su odbacili navode optužnice, uz ocenu da je konfuzna, nedorečena i neosnovana.

Predstavnik kiparske firme "Hemslejd" Koja Koning, koji prisustvuje ponovljenom suđenju, rekao je da je "vrlo nejasno" zašto je ta firma prisutna u procesu.

Rekao je i da su toj firmi, odlukom suda blokirano 31,4 odsto akcija u preduzeću Delta agrar i to zbog eventualnog oduzimanja imovine ukoliko Mišković bude proglašen krivim.

Prema njegovim rečima, vrednost akcija je višestruko veća od vrednosti krivičnog dela koje se Miškoviću stavlja na teret, a Hemslejd i zbog tog trpi štetu a ima i pripremljenu tužbu protiv države Srbije.

Suđenje će biti nastavljeno 24. januara naredne godine.

Ponovoljno suđenje Miškoviću počelo je juče. Tužilaštvo je ostalo pri optužnici i najavilo nove dokaze, dok su Mišković i ostali optuženi ponovili da nisu krivi.

Polovinom juna prošle godine Mišković je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je presuđeno, pomogao sinu Marku da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, ali je potom Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Na optuženičkoj klupi su i direktor "Nibens grupe" Milo Đurašković i njegovi saradnici kojima se takođe sudi zbog utaje poreza, ali i zbog finansijskih zloupotreba u vezi s firmom FAM iz Kruševca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: