Putin i Tramp: Nema vojnog rešenja za Siriju

Da Nang -- Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, nakratko su razgovarali na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo (Hau Dinh)
Foto: Tanjug/AP Photo (Hau Dinh)

Oni su potvrdili potvrdili zajedničko saopštenje o Siriji, prenosi TASS.

U saopštenju piše da predsednici potvrdjuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije.

Navodi se da u tom saopštenju piše da za sukob u Siriji ne postoji vojno rešenje i da su se dvojica predsednika dogovorila da konačno političko rešenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Ženevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN broj 2254.

TASS navodi da je zajedničkim saopštenjem dogovoren nastavak korišćenja postojećih kanala vojne komunikacije kako bi se osigurala bezbednost američkih i ruskih vojnika, kao i da bi se sprečili opasni incidenti sa partnerskim snagama koje se bore protiv Islamske države.

Predsednici su potvrdili važnost zona deeskalacije u Siriji kao privremene mere za smanjenje nasilja i stvaranje uslova za mirno rešenje za zemlju, a u saopštenju piše i da su Tramp i Putin razgovarali o formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije, o čemu su se dogovorili tokom sastanka održanog 7. jula u Hamburgu.

TASS navodi da su dvojica predsednika pozvali sve države članice UN da narednih meseci povećaju humanitarnu pomoć Siriji, kao i da su pohvalili memorandum od 8. novembra o Nadzornom centru u Amanu koji su potpisali SAD, Rusija i Jordan sa ciljem podrške uspehu inicijative za prekid vatre u južnoj Siriji.

Navodi se da su ovaj dokument spremili stručnjaci dve zemlje i da su ga pre Trampa i Putina potvrdili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je saopšenje o Siriji spremljeno specijalno za sastanak lidera APEC koji se održava u letovalištu Da Nang.

TASS navodi da su pre toga Putin i Tramp imali kraći razgovor dok su išli ka mestu namenjenom za fotografisanje učesnika samita.

Prethodno su se dvojica predsednika rukovala na sinoćnjoj gala večeri dobrodošlice koju su organizovali domaćini, a iz Bele kuće je saopšteno da Tramp i Putin neće održati formalni sastanak u Vijetnamu.

Svet

strana 1 od 13129 idi na stranu