Rumunija ponovo izlazi na ulice, opet sporni zakoni

Bukurešt -- Više hiljada građana Rumunije okupilo se u Bukureštu i drugim gradovima, na protestu protiv zakona, za koje se smatra da će otežati borbu protiv korupcije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images (detalj sa januarskih protesta)
Foto: Getty Images (detalj sa januarskih protesta)

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Vlade nose rumunske zastave i uzvikuju "demokratija je pod opsadom", da je vladajuća Socijaldemokratska partija "crvena kuga", duvaju u vavuzele i lupaju u bubnjeve prenosi AP.

Rumunska agencija Agerpres prenosi da okupljeni nose i transparente na kojima piše "želimo nezavisno pravosuđe", "prevremeni izbori", "šta čekate, novu diktaturu?".

Kako se navodi, protesti su osim u Bukureštu organizovani i u još najmanje osam rumunskih gradova pod sloganom "ne želimo da budemo nacija lopova".

Strani ambasadori i EU usprotivili su se donošenju najavljenog zakona, jer omogućava osobi koja je bila krivično osuđena da bude uzabrana za predsednika držve, kao i ministru pravde da imenuje vrhovne tužioce.

Protesti su potresali Rumuniju početkom godine, kada je nova vlada najavila set zakona koji je predviđao blaže kazne za pojedina krivična dela, a na ulice je tada izašlo više stotina hiljada građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 544 idi na stranu