BG: Protest Vojnog sindikata, odneli pismo Nikoliću VIDEO

Vojni sindikat Srbije održao je protest u Beogradu zbog, kako je navedeno, teškog socijalnog i materijalnog položaja pripadnika vojske.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Članovi sindikata, vojna lica, kao i građani koji ih podržavaju, njih oko 1.000, okupili su se u centru Beograda oko podne.

Zatim su svi prošetali do zgrade Predsedništva, ne ometajući saobraćaj, trotoarom, i predsedniku Nikoliću ostavili pismo. Okupljeni su nosili zastave Srbije i Vojnog sindikata.

Na skupu ispred zgrade Ministarstva odbrane, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je da pripadnike vojske ne može da zadovolji najava Ministarstva odbrane da neće biti opuštanja jer će, ukoliko se tako nastavi, svi pripadnici oružanih snaga sami otići zbog malih plata i dnevnica, kao i loših uslova rada.

On je ocenio da takve gubitke, od oko 1.000 ljudi, vojska ne bi imala ni da je ratovala cele godine i da takav odliv kadrova negativno utiče na stanje u Vojsci Srbije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Premijer je rekao da ne može da da više od pet odsto. Mi ne radimo za premijera nego za državu Srbiju", rekao je Antić i dodao da se u Ministarstvu odbrane mnogo novca troši nepotrebno i nenamenski, poput izdvajanja više miliona dinara za nevladine organizacije, i da bi taj novac mogao da bude iskorišćen za unapređenje standarda pripadnika vojske.

Takođe, optužio je Generalštab da je na sve načine pokušavao da sabotira veće prisustvo pripadnika vojske na protestu i da je pred vojskom čitano obaveštenje da je taj protest uperen protiv države, kao i da su mnogi članovi sindikata danas dobili poziv da se jave na dužnost u svoje jedinice, kako bi bili sprečeni da dođu na protest.

Antić je dodao da je, nakon informacije o nestanku određene količine oružja u vojnom magacinu, naređeno da se pojačaju straže kod vojnih objekata ali je upitao ko će da drži stražu kada svi odu iz vojske zbog malih plata.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije nije u štrajku već da redovno izvršava sve svoje zadatke i da ničija bezbednost nije ugrožena zbog protesta.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je normalno da sindikat policije podrži kolege iz vojske, jer imaju iste probleme, i kritikovao pritiske koji su dolazili iz Generalštaba, naročito navodne informacije da je pripadnicima vojske prećeno da će im poslati organizovane navijačke grupe da prekinu skup.

"Pretite da ćete dovesti navijačke grupe? Da na pripadnike snaga bezbednosti dovedete ološ koji truje našu decu i koji mi hapsimo? Pa dovedite", rekao je Mijailović i dodao da to nije politički skup uperen protiv Vlade i države već skup kojim oni žele da skrenu pažnju na težak položaj i probleme sa kojima se organi bezbednosti susreću.

Predstavnik Udruženja vojnih penzionera Jovo Tamburić ocenio je da je sistem odbrane urušen u prethodnom periodu uticajem "raznih NATO kursista i MMF reformatora", ali da taj proces nije okončan ni nakon 2012. godine, već da je naprotiv nastavljen, i to u trenutku kada se drastično povećavaju vojni budžeti susednih zemalja.

"Hoćemo da delimo sudbinu svog naroda. Ali naš narod su i oni zaposleni u Narodnoj banci Srbije, u Naftnoj industriji Srbije, i poslanici u skupštini i članovi raznih agencija i brojni tajkuni", rekao je Tamburić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nakon protesta ispred zgrade Ministarstva odbrane, učesnici su prošetali do zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Srbije, jer je predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga, gde su uručili papir sa svojim viđenjem problema i zahteve koji se tiču poboljšanja materijalnog položaja pripadnika vojske.

Odgovarajući na pitanja predstavnika pojedinih televizija i novina, predstavnici vojnog i policijskog sindikata negirali su tvrdnje da su povezani sa bilo kakvim nevladinim i drugim domaćim i stranim organizacijama, pojedinim medijima iz Srbije koji se ističu kritičkim stavom prema Vladi, kao i sa fondovima iza kojih stoje Soroš ili Rokfeler i pozvali te medije da slobodne objave ako imaju suprotne informacije. Protest je biti održan, jer kako je predsednik sindikata Novica Antić naveo sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem nije postignut dogovor o zahtevu za utvrđivanjem nove osnovice za obračun plata.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Nije ispunjen naš prvi zahtev da se utvrdi nova osnovica za obračun plata. Ministar kaže da nema novca i da plate ne mogu biti više od obećanih pet odsto. To je nešto na šta sindikat ne može da pristane. Nama su plate praktično smanjene 25 odsto", rekao je Antić.

Povodom zahteva Vojnog sindikata Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da ostaje pri stavovima i tvrdnjama da neće biti otpuštanja zaposlenih, a da će početkom 2017. godine svim zaposlenima plate biti povećane pet odsto.

Ministarstvo je navelo i da će se novi pravilnik o platama primenjivati od 1. januara 2018. godine, te da ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima reprezentativnog Vojnog sindikata Srbije o svim pitanjima i problemima kojima je cilj poboljšanje materijalnog i socijalnog statusa pripadnika vojske.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Sindikat odbrane Srbije saopštio je da njihovi članovi nisu podržali protest u organizaciji Vojnog sindikata Srbije jer je, kako navode, moguće da je ima i političke, a ne samo sindikalne motive.

Takođe, oni ističu da činjenica da “vojska i policija izlaze na ulice Beograda da demonstriraju dovodi do uznemirenja građana i unosi nestabilnosti”.

MO: Protest ne odslikava stavove vojnika

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Broj prisutnih pripadnika Vojske Srbije na današnjem protestu Vojnog sindikata govori da stavovi sindikalnog rukovodstva nisu stavovi pripadnika Vojske Srbije, a ni članova tog sindikata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojni sindikat Srbije je jučerašnjim tvrdnjama u saopštenju da su Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije svojim neodgovornim potezima urušili sposobnost oružanih snaga, kao i optužbi da Generalštab VS na sve načine pokušava da sabotira veće prisustvo vojnika na protestu, imao zle namere i pokušao da nanese štetu ugledu Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Prave namere rukovodstva Vojnog sindikata, ističe se u saopštenju, odslikavaju neistine da "pripadnici Generalštaba sede u nekoliko upravnih odbora i da legalizuju kriminal u redovima Vojske".

U Generalštabu rade časni oficiri, podoficiri i civilna lica, ističu iz ministarstva i poručuju da Generštab neće dozvoliti da bilo ko baca ljagu na oficire i vojnike.

U saopštenju se navodi i da načelnik Generalštaba odaje priznanje svim pripadnicima Vojske Srbije, koji nisu prisustvovali protesnom skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu