Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su Akcioni plan saradnje dve zemlje u tekućoj godini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.02.2016.

11:01

Vučić i Kurc: Akcioni plan Srbije i Austrije
foto: Tanjug

Akcioni plan predviđa nastavak podrške zvaničnog Beča Beogradu na puti ka EU, u cilju otvaranja daljih poglavlja, kao i nastavak dalje saradnje po pitanju izbegličke krize.

Zajednički akcioni plan za saradnju Austrije i Srbije predviđa podršku sledećih koraka u pristupanju Srbije EU.

Prema tom Planu 2016. bi trebalo da bude iskorišćena za otvaranje većeg broja daljih pohlavlja, posebno 23 (osnovna prava), 24 (pravosuđe, slobode i bezbednost), ali i 5 (javne nabavke), 15 (energetika), 25 (nauka i istraživanja) i 26 (obrazovanje i kultura).

Predviđen je nastavak redovnih bilateralnih političkih konsultacija na nivou zamenika ministara spoljnih poslova.

Plan predviđa nastavak zajedničkih napora u oblasti deradikalizacije i borbe protiv terorizma kroz implementaciju Bečke deklaracije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i terorizma od marta prošle godine.

Austrija će podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a predviđen je i zajednički rad na dobrosusedškim odnosima i rešavanju bilateralnih sporova. O bilateralnim sporovima, kako je najavljeno, biće održana konferencija na ekspertskom nivou na proleće iduće godine.

Kada je reč o ekonomiji Austrija namerava da dalje izgradi svoju poziciju prvog stranog investitora u Srbiji. Predviđena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno u vezi smanjenja birokratskih prepreka i poboljšanje pravne sigurnosti što će pospešiti investicionu klimu.

Akcioni plan predviđa podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju koji se danas potpisuje. Takođe je predviđeno intenziviranje međuljudske razmene, ali i podrška u uspostavljanju nove Privredne komore Srbije, kao i implementaciji novog komorskog zakona.

Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlisnkog procesa. Pored toga Akcioni plan predviđa nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. godine.

Austrija je dala 750.000 evra kroz preko Austrijske agencije za razvoj (ADA) za razvoj projekta odbrane od poplava koji će početis a realizacijom ovog meseca.

Po pitanju javne administracije, predviđeno je povećanje administrazivne sarađe kroz ponudi za mlade srske diplomate, kao i podršku u modernizaciji javne administarcije kroz organizovanje ekspertske konferencije u Beču o reformi javne administracije u maju ove godine.

Iz oblasti obrazovanja, dogovorene su inicijative za podršku civilnog društva, koje je Beč pokrenuo u okviru Berlinskog procesa, kao i dalji razvoj naučne saradnje preko konferencije Akademije nauka i umetnosti Austrije sa Akademijama sa Balkana, koja će biti održana 22 do 24 maja.

Dogovoren je i nastavak tesne saradnje i komunukacije duž balkanske rute, kada je reč o izbegličkoj krizi, u cilju smanjenaj talasa migranata. Takođe je dogovorena aktivna integracija zemalja zapadnog Balkana u interna razmatranja EU.

Isto tako predviđen je nastavak austrijskog doprinosa u okviru programa EU za podršku zemljama zapadnog Balkana.

"Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija"

Vučić je izjavio da Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i posebno otvaranje poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Premijer je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom ocenio da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

On je izrazio posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci i podsetio da je on jedini ministar koji je bio na svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

"Hvala austrijskim kolegama na izvanrednoj poseti. Oni su iskreni prijatelji Srbije. Jedino je Sebastijan Kurc bio na svim konferencijama u vezi sa Srbijom. Austrija podržava reforme Srbije i njen put ka EU", rekao je predsednik srpske vlade.

Dve zemlje će, rekao je Vučić, nastaviti dijalog na nivou zamenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle da imaju koordinirane aktivnosti, a radiće se i na stvaranju daljih uslova za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju savremenu Evropu.

"Zajedno ćemo raditi na dijalogu Beograda i Prištine, na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa između zemalja na zapadnom Balkanu", rekao je Vučić.

Kako je istakao premijer, Srbija i Austrija će imati zajedničke programe, kao i mesto za jednog mladog srpskog diplomatu u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova kako bi naučio kako to rade Austrijanci".

Predsednik srpske vlade istakao je da je za našu zemlju takođe veoma važna ekonomska saradnja i da je plan da se ove godine trgovinska razmena poveća sa 700-800 miliona evra na milijardu evra.

"U Srbiji ima mnogo austrijskih investicija i dogovor je da ove godine imamo 2.000 novozaposlenih ljudi od austrijskih investitora", rekao je Vučić.

U vezi s tim, kako je istakao Vučić, jeste i saradnja u oblasti dualnog obrazovanja, u okviru kojeg će sporazume potpisati ministar obrazovanja Srbije Srđan Verbić, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, kao i predsednici privrednih komora dve zemlje Marko Čadež i Kristof Lajtl.

On je objasnio da je reč o oblasti bankarstva i osiguranja, kao i špedicije i logistike.

"U tim oblastima idemo na razvoj dualnog obrazovanja i pripremamo ljude da tačno znaju koji će posao da rade, da budu dobro obučeni i da najbolje rezultate u tom poslu mogu da isporuče", rekao je Vučić.

Kada je rec o migrantskoj krizi, premijer je dodao da tu postoji kontinuirana saradnja.

"Izuzetno dobro razumemo teškoće s kojima se Austrija suočava. Austrija je za samo godinu dana primila 90.000 izbeglica, koji su na njenoj teritoriji. Njihov plan je da ove godine prime oko 40.000 izbeglica, što znači da je moguće da Slovenija i Hrvatska zatvore svoje gradnice. Ostaje onda da se vidi naša reakcija", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će ostati u bliskom kontaktu sa Austrijom i da će doneti odluku koja se rukovodi evropskim načelima, ali i zašiti nacionalnih i državnih interesa naše zemlje.

Vučić je austrijskom ministru spoljnih poslova i toj državi zahvalio na, kako je rekao, kontinuiranoj podršci koju pružaju Srbiji.

"Želimo još veće prisustvo Austrije u regionu i Srbiji, u političkom i ekonomskom smislu. Želmo da se unapređujemo, da menjamo sebe i budemo još bolji. Istrajaćemo u ne lakim reformama. Već ove godine očekujemo dvostruko veći rast od rasta u 2015", rekao je Vučić i zaključio da su pred Srbijom godine dinamičnog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: