Dramatično u Pekingu, smog prekrio grad / FOTO

Peking -- U Pekingu je proglašen crveni stepen upozorenja zbog zagađenja, te je polovini privatnih vozila zabranjen pristup ulicama kineske prestonice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Takođe, mnoga gradilišta i škole su zatvorene.

Siva magla spustila se na grad u kojem živi oko 21,4 miliona ljudi, sa čestičnim materijama PM 2,5 - štetnim mikroskopskim česticama koje prodiru duboko u pluća - iznad 300 mikrograma po kubnom metru, prema podacima Ambasade SAD u Pekingu, koja objavljuje nezavisne analize, prenosi AFP.

Crveni stepen upozorenja je proglašen u Pekingu u trenutku kada se u Parizu održava međunarodna konferencija o promeni klime, gde je kineski predsednik Sji Đinping obećao akciju protiv emisija štetnih gasova.

"Crveni stepen upozorenja je dobrodošao znak drugačijeg stava pekinške vlade", rekao je Dong Liansai, aktivista ekološke grupe "Grinpis" koja se zalaže za zaštitu klime.

Pekinške vlasti su danas prvi put proglasile crveni stepen upozorenja otkako su planovi o zagađenju vazduha uvedeni pre dve godine, mada je današnji nivo zagađanja daleko od najvišeg koji je ovaj grad iskusio, napominje francuska agencija.

AFP podseća da se prošle nedelje na Peking spustio gust smog koji je znatno smanjio vidljivost, kada su čestice PM 2,5 prešle prag od čak 634 mikrograma po kubnom metru.

Neki korisnici društvenih mreža ocenjuju da danas uvedene mere nisu dovoljne, navodeći da sebi ne mogu da priušte da rade od kuće, a ima i onih koji ismevaju odluku o proglašenju crvenog stepena upozorenja iako su današnje brojke o zagađenju relativno male u odnosu na uobičajeno stanje.

Većina štetnih gasova u Kini posledica je sagorevanja uglja radi dobijanja električne energije i obezbeđivanja grejanja, a emisija takvih gasova vrhunac dostiže tokom zime, kada je i potražnja maksimalna, te je to glavni uzrok nastanka smoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 595 idi na stranu