"Putin deli NATO, Erdogan prokockao šansu"

Vašington -- “Mirna glava“ koja je sprečila NATO od produbljivanja Hladnog rata sa Sovjetskim savezom je razbijena, piše CNN.

Izvor: B92
Podeli

Decenije oprezne diplomatije nakon kriza koje su trajale pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina Turska je žrtvovala u nekoliko sekundi.

U tim trenucima u kojima je Turska oborila ruski vojni avion, ruski predsednik je takođe razvio i strategiju: destabilizovati i podeliti NATO, piše CNN.

Kako se navodi, to je dovelo do još jednog žrtvovanja. Svaka mogućnost da se brzo okonča rat u Siriji je iščezla.

Kako piše CNN, Putin pokušava da destabilizuje NATO godinama. Bilo da je reč o letu ruskih aviona iznad Baltika, destabilizaciji Ukrajine ili aneksiji Krima, on je provocirao Alijansu.

"Tada su članovi Alijanse stajali čvrsto kao jedan“, piše CNN.

Pročitajte još:

Putinov izbor: Gašenje požara ili rasplamsavanje vatre

Oboreni pilot: Nije bilo nikakvih upozorenja

Erdogan: Nismo znali da je avion ruski

Snažni udari ruskih aviona po mestu pada SU-24

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je odmah nakon incidenta sa ruskim avionom izjavio da NATO podržava teritorijalni integritet Turske.

Ipak, nemački i češki zvaničnici izjavili su da su iznenađeni akcijom Turske, dok je američki predsednik Barak Obama izjavio da Turska “ima pravo da brani svoj vazdušni prostor“ i najavio razgovor sa turskim predsednikom Erdoganom.

Predsednici SAD i Francuske, Barak Obama i Fransoa Oland, apelovali su na Rusiju da je bolje da se pridruži njihovoj koaliciji u bombardovanju položaja ID u Siriji.
Kako navodi CNN, to je postalo više verovatno nakon što su i Rusija i Francuska pretrpele terorističke napade u kojima je bilo mnogo žrtava.

Pojedini analitičari su naveli da je to bio redak slučaj u međunarodnoj diplomatiji i momenat kada se učinilo da bi Rusija mogla da promeni stranu po pitanju podrške Bašaru al-Asadu.

“Međutim, Erdogan je prokockao tu šansu. Erdoganovi partneri sada na njega gledaju kao na nestabilan element. On je ceo sto sa kartama digao u vazduh“, navodi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 571 idi na stranu