"Sve je diskutabilno, osim priznavanja Kosova"

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, pred pregovore u Briselu, da će srpska strana biti konstruktivna, ali da nijednim potezom neće priznati nezavisnost Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Očekujemo napredak, ali ne po cenu naših nacionalnih interesa", rekao je Dačić novinarima na Međunarodnom sajmu EXPO 2015. u Milanu, na obeležavanju Dana Srbije.

Upitan gde su crvene linije srpske delegacije, on je rekao da je "sve diskutabilno, osim priznavanja Kosova".

"Nijednim svojim potezom ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova, a sve što je iznad toga je prihvatljivo. Zato smo odbijali do sada sve indirektne pokušaje da se kroz neutralne pregovore propagira ili definiše nezavisnost Kosova, a tako ćemo se ponašati i dalje", rekao je Dačić.

On je dodao da iz Milana putuje pravo u Brisel, gde će se pridružiti premijeru Aleksandru Vučiću.

Kako je naveo, očekuje velike pritiske.

"Prema saznanjima iz diplomatskih krugova, mnogo se očekuje od tih razgovora. To nesumnjivo znači da će pritisak biti veliki, ali Srbija će sigurno imati konstruktivan prilaz kao i do sada. Da li će doći do konstruktivnih dogovora ne zavisi samo od nas, već i od druge strane koje je odbijala da se složi sa nekim predlozima poput Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Runda dijaloga između Beograda i Prištine, koja je predviđena za 23. jun, biće ključna za proces normalizacije odnosa i za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu