"Srbija mora da menja pravosuđe"

Beograd -- U procesu približavanja EU, jedna od sugestija EU u Beogradu su izmene ustavnog i zakonskog okvira koje bi garantovale nezavisnost sudija i tužilaca.

Izvor: B92
Podeli

Član Radne grupe koja analizira izmene ustavnog okvira Vladan Petrov kaže da kad je u pitanju nezavisnost tužilačke funkcije ni Venecijanska komisija ne govori o toj obavezi, ali za sudijsku, dileme nema.

“Treba ublažiti uticaj politike na izbor sudija, treba da ne kažem eliminisatui političare. Ne treba ministar pravde da bude u Viskom savetu - ne treba ni poslanik“, rekao je on.

Izmene se rade da bi se skupština isključila iz procesa izbora predsednika sudova, sudija, javnih tužilaca odnosno zamenika javnih tužilaca, kao i članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. U delegaciji Evropske unije u Beogradu navode da oko sveega toga treba da se obezbedi najšira moguća podrška u društvu. Skupštinska opozcija podržava najavljene izmene

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je ranije upozorio da Poglavlje 23 o pravosuđu ima izuzetan uticaj na celikupan proces pregovora i da izostanak napretka može da ukoči pregovarački proces u celini.

Info

Na današnji dan, 1. april

1572 - Ustankom protestanata protiv španskog kralja Filipa II Holandija je počela borbu za samostalnost. U narednim decenijama, zajedno sa Engleskom, Holandija

Razno sreda 1.04. 00:00 Komentara: 1

SAD šalje avione F-16 Egiptu

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama odobrio je isporuku desetak aviona F-16 Egiptu, deo pomoći koja je bila zamrznuta posle promene vlasti u toj zemlji 2013. godine.

Svet utorak 31.03. 23:48 Komentara: 4

Prag: Selfiji sa vojnicima SAD

Prag -- Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope stigao je bez incidenata u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi.

Svet utorak 31.03. 23:19 Komentara: 64
strana 1 od 1356 idi na stranu