Hiljade Pazaraca protiv karikatura

Novi Pazar -- Oko 5.000 građana Novog Pazara održalo je miran skup za, kako su naveli, Poslanika. Oni su mirno protestovali protiv karikatura o proroku Muhamedu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Posle objavljivanja karikatura Muhameda u francuskom satiričnom nedeljniku "Šarli ebdo" i napada na redakciju lista, usledili su brojni skupovi protiv terorističke Islamske države.

Međutim, mnogi muslimani protestovali su u brojnim zemljama i protiv karikatura objavljenih u ovom magazinu.

Podsetimo, odmah posle napada, redakcija lista je poručila da ih teroristi neće zastrašiti i objavila specijalan broj, sa novom karikaturom Muhameda na naslovnoj strani.

Muftija Muhamed Jusufspahić oglasio se danas povodom aktivnosti Islamske države, rekao je da tu organizaciju čini šljam koji vernicima želi da ogadi Alaha.

Broj štampan u tri miliona primeraka, na 16 jezika, rasprodat je za pola sata.

Jedan od skupova protiv karikatura Muhameda organizovan je danas u Novom Pazaru.

Više hiljada građana prošetalo je ulicama Novog Pazara kako bi skrenulo pažnju na to da treba da se poštuju i njihova verska osećanja.

Okupljeni su nosili transparent na kome piše "Muhamed" i uzvikivali "Alah je jedan".

Po završetku šetnje učesnicima se na trgu obratio jedan od imama Irfan Malić, koji je rekao da su vernici na miran i dostojanstven način izrazili poslušnost i ljubav prema proroku Muhamedu.

Ono što su učinili novininari francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" više govori o njima, rekao je Malić i dodao je, "savremena civilizacija u moralnom kolapsu, moralnoj i verskoj krizi".

"Mi tuđe svetinje ne diramo, poštujemo i Isusa i Mojsija i sve ostale božje poslanike", rekao je istakavši da su muslimanski vernici u Sandžaku osećali moralnu obavezu da danas izađu i kažu da bi svaki od njih dao život za Muhameda.

Malić tvrdi da se u Parizu dogodio atentat, a ne teroristički napad.

"Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, a za atentat u Parizu krivi su oni koji su naručili karikature, jer su uvredili milijardu i po muslimana", rekao je Malić napomenuvši da kada na to reaguje jedan, dva ili tri, njima treba i suditi ako su, kako je rekao, krivi.

Nemojte, kazao je, okriviti islam i sve muslimane. Kako je rečeno na skupu, koji je trajao oko sat i po, što više se u takvom kontekstu upotrebljava njihov prorok, to će više jačati islam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 248 idi na stranu