Ovo je naslovna novog "Šarli ebdoa"

Pariz -- "Šarli ebdo" objavio je kako će izgledati naslovna strana broja koji će se u sredu, sedam dana nakon tragedije, pojaviti na kioscima.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Na naslovnoj strani je prorok Muhamed sa suzom u oku koji drži znak "Je Suis Charlie". Iznad crteža biće naslov "Tout est Pardonné" što znači "Sve je oprošteno".

Nedeljnik, koji je bio pod pretnjom muslimanskih ekstremista upravo zbog toga što je često objavlivao karikatura Muhameda, prikazaće proroka kako plače, obučenog u belo i kako nosi natpis sa sloganom koji je preuzeo ceo svet u masovnim demonstracijama zbog napada.

Karikaturu, koja je večeras dostavljena agenciji Frans pres, potpisao je Luc (Luz).

Ovaj broj koji su sastavili "preživeli" - Luc je jedan od preživelih posle napada prošle nedelje - biće štampan u tri miliona primeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu.

Distributer je već preplavljen zahtevima u Francuskoj i inostranstvu zbog čega je odlučeno da se napravi vanredni tiarž od tri miliona primeraka, umesto milion koliko ih je prvobitno bilo predvidjeno.

Advokat i portparol lista Ričard Malka podsetio je danas popodne da su se crteži Muhameda i drugih velikodostojnika svih religija često pojavljivali u listu već godinama.

On je rekao da je u svakom broju "Šarli ebdoa" poslednje 22 godine bilo karikatura pape, Isusa, sveštenika, rabina, imama i Muhameda i da bi bilo "začudjujuće" da u broju koji će izaći u sredu ne bude crtež Muhameda.

U napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije "Šarli ebdoa", a ranjeno je 11.

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i proteste. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu