Ne zaboravite da ste deo jedne Kine

Peking -- Kineski predsednik Sji Đinping poručio je Hongkongu i Makau da ne zaborave da su deo "jedne Kine".

Izvor: Tanjug
Podeli

Ova poruka je stigla u vreme kad prodemokratski aktivisti sa obe ove teritorije pozivaju na slobodne izbore za svoje lidere.

Dvodnevnu posetu kineskog predsednika Makau, povodom 15. godišnjice prelaska te teritorije, koja se nalazila pod upravom Portugala, u nadležnost Kine, prate visoke mere obezbeđenja, preneo je AFP.

Poseta dolazi samo nekoliko dana pošto je policija raščištila preostale protestne kampove u susednom Hongkongu.

Novinarima na aerodromu, koji su čekali dolazak kineskog predsednika u petak nije bilo dozvoljeno da nose kišobrane, simbol prodemokratskog pokreta u Hongkongu, umesto kojih su im podeljene kabanice.

Manja grupa demonstranata pokušala je da dođe do mesta gde je Sji odseo noseći žute kišobrane. Policija ih je zaustavila uz obrazloženje da je tom području "zabranjen pristup".

Sji je danas upozorio obe teritorije da se ne drže "principa zablude".

"Mi moramo da se držimo principa 'jedna Kina' i da poštujemo razlike dva sistema", rekao je Sji na inauguraciji lidera Makaa Fernanda Čuija, koga je komitet u Pekingu izabrao u avgustu za drugi mandat.

Kineski predsednik se u petak sreo u Makau sa liderom Hongkonga Leungom Čun-jingom, kome je obećao punu podršku nakon rasčišćavanja protestnih kampova koji su blokirali glavne raskrsnice u tom gradu više od dva meseca.

Makao i Hongkong uživaju slobode kakvih nema u matičnoj državi, ali lidere obe teritorije bira komitet u Pekingu, podsetila je francuska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu