"Država da dâ jednogodišnji azil"

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila apelovao je na državu da dodeli privremeni azil do jedne godine svima koji su tražili i koji se nalaze u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

14:01

Default images

Iz centra navode da su od početka godine u Srbiju ušle 13.052 osobe koje beže od rata i progona u zemljama Azije i Afrike, a da država "nije u stanju da reguliše njihov status" i da sistem azila ne funkcioniše.

Kako navode, od 11.000 tražilaca azila do 1. novembra samo četvoro ljudi je dobilo azil, a Odsek za azil je podneo zahteve za azil za samo njih 309, izdato je svega 435 ličnih azilnih karti, a urađeno svega 11 saslušanja.

"Kako postaje hladnije, njihovi životi biće još više ugroženi, a jedan od primera je i trenutna situacija u Subotici, gde se za vikend oko 70 ljudi, među kojima su i deca i bebe, promrzli nalaze u okolini grada i u napuštenim fabrikama i barakama", navodi se u saopštenju.

Centar ocenjuje da je privremeni azil jedino i najbolje rešenje za tu situaciju, dok država ne bude sposobna da sprovede azilni postupak.

"Jedino tako Srbija može privremeno i hitno da reši problem, i dobije dovoljno vremena da presabere snage, formulise azilni sistem, reorganizuje se i koncipira sveobuhvatnu strategiju za rešavanje gorućeg problema izbeglih", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: