DRI: Izveštaji o šest opština

Beograd -- DRI objavila izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja o budžetu za još šest opština.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na sajtu Državne revizorske institucije objavljeni su izveštaji o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja za 2013. godinu za opštine Pantelej, Niška Banja, Medijana, Kovin, Kula, kao i opštinu Paraćin.

Kako se navodi u izveštaju, opština Kovin je bez pravnog osnova isplatila 15.807.000 dinara (za plate, dodatke, naknade i solidarnu pomoć zaposlenima 10.678.000 dinara više nego što propisi dozvoljavaju.

Takođe isplatila je 17.826.000 dinara bez odgovarajuće računovodstvene dokumentacije (bez validne dokumentacije 7.440.000 dinara za reprezentaciju, nabavku školskog pribora, servis računara, nabavku službenog vozila i transfere osnovnim i srednjim školama; i bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta 10.386.000 dinara za usluge čišćenja grada i čišćenja divljih deponija).

Takođe je preuzela obaveze veće od iznosa sredstava odobrenih budžetom za tu namenu u iznosu od 969.000 dinara, za usluge po ugovoru i iskazala 7.393.000 dinara više u konsolidovanom završnom računu budžeta .

Opština Kovin nije obavila utvrđivanje stvarnog stanja imovine (fizički popis), čija sadašnja vrednost na dan 31.decembra 2013. godine iznosila 864.102.000 dinara.

Inače predškolska ustanova "Naša radost" je isplatila 978.000 dinara za solidarnu pomoć zaposlenima iako odredbama Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu to nije dozvoljeno.

Takođe je isplatila 847.000 dinara za nabavke u kojima su otkrivene greške u primeni Zakona o javnim nabavkama i to za nabavku i montažu ALU i PVC stolarije.

Fond za građevinsko zemljište, puteve i komunalnu potrošnju Kovin je isplatio 7.681.000 dinara za nabavke u kojima su otkrivene greške u primeni Zakona o javnim nabavkama i to za popravku udarnih rupa na opštinskim putevima i ulicama, sanaciji kolovoza u delu Njegoševe i Sinđelićeve ulice.

Taj fond više je iskazao nefinansijsku imovinu u pripremi u iznosu od 25.134.000 dinara i to za objekte čija je izgradnja okončana i dobijena upotrebna dozvola.

U finansijskim izveštajima opštine Kula deo prihoda, rashoda i izdataka nije pravilno planiran i izvršavan prema odgovarajućoj ekonomskoj, organizacionoj i funkcionalnoj klasifikaciji.

Opština Kula je izvršila i evidentirala rashode i izdatke bez pravnog osnova u ukupnom iznosu od 37.265.000 dinara.

Takođe je preuzela obaveze i izvršila rashode i izdatke u iznosu od 129.918.000 dinara bez verodostojne računovodstvene dokumentacije, od cega u značajnom iznosu i za značajne namene.

Kada je u pitanju niška opština Niška Banja, u izveštaju o reviziji navodi se da deo prihoda, rashoda i izdataka nije pravilno planiran i izvršen prema odgovarajućoj ekonomskoj klasifikaciji, i to tako što prihodi budžeta gradske opštine Niška banja nisu tačno iskazani, jer nije evidentiran prihod od donacija za iznos stanja na deviznom računu u dinarskoj protivvrednosti od 281.000 dinara.

Gradska opština Niška banja ostvarila je prihode po osnovu davanja u zakup u iznosu od 822.000 dinara koji nisu uplaćeni na račun javnih prihoda, deo rashoda i izdataka nije planiran i izvršen prema odgovarajućoj ekonomskoj klasifikaciji, jer rashodi i izdaci u finansijskim izveštajima su ukupno iskazani u većem ili manjem iznosu od onog utvrđenog nalazom revizije u iznosu od 22.194.000 dinara.

Niška opština Pantelej je isplatila bez osnova koji je usklađen sa propisima u iznosu od 6.948.000 dinara .

Takođe je isplatila 5.571.000 dinara bez odgovarajuće računovodstvene dokumentacije

Što se tiče ključnih nepravilnosti u reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja opštine Paraćin deo prihoda, rashoda i izdataka nije pravilno planiran i izvršen prema odgovarajućoj ekonomskoj i organizacionoj klasifikaciji.

Tačnije, prihodi budžeta opštine Paraćin nisu tačno iskazani, jer nisu evidentirani prihodi u iznosu od 6.100.000 dinara i to: prihodi od donacija za realizaciju projekta „Unapređenje položaja izbeglica“ u iznosu od 847.000 dinara, prihodi od depozita za učešće na licitacijama u iznosu od 4.342.000 dinara i prihodi od depozita za raskopavanje javnih površina u iznosu od 911.000 dinara.

Niška opština Medijana je preuzela obavezu i izvršila placanje bez osnova koji je usklađen sa propisima u iznosu od 10.421.000 dinara.

Takođe je preuzela obaveze i izvršila plaćanje bez validne (verodostojne) dokumentacije u iznosu od 4.212.000 dinara kod Uprave gradske opštine (bez formalne, racunske i suštinske kontrole dokumenata na osnovu kojih se vrši plaćanje dobara, usluga i izvođenje radova i za isplatu prekovremenog rada).

U finansijskim izveštajima opštine Vlasotince, deo rashoda i izdataka nije pravilno planiran i izvršen prema odgovarajućoj ekonomskoj klasifikaciji, rashodi i izdaci u finansijskim izveštajima su ukupno iskazani u većem iznosu od iznosa utvrđenog nalazom revizije u iznosu od 34.403.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.