Živković opet traži ostavku Vučića

Beograd -- Lider Nove stranke Zoran Živković danas je ponovo zatražio od premijera Srbije Aleksandra Vučića da podnese ostavku afere oko preduzeća "Asomakum".

Izvor: Beta
Podeli

Živković je novinarima u sedištu stranke, rekao da je Vučić "u dijalogu" koji je imao sa njim tokom skupštinskog zasedanja krajem oktobra, slagao kada je kazao da mu se prethodna vlast izvinjavala zbog tog slučaja.

Živković je novinarima pokazao snimak Vučića u Skupštini Srbije, kada kaže da je dobio izvinjenje od bivšeg koordinatora bezbednosnih službi Miodraga Rakića i bivšeg predsednika Borisa Tadića, zbog kradje identiteta njegovog brata.

Potom je pokazao i snimak, gde Boris Tadić u jednoj emisiji, ističe da se on nikome nije izvinjavao Vučiću, ali da se seća da mu je Rakić pričao o tom slučaju.

"Ili laže Aleksandar Vučić, ili laže Boris Tadić ili obojica, ili još neko pored njih", kazao je Živković i dodao da su se zato potrudio da dodje do činjenica na osnovu dokumentacije koju su dobili iz Tužilaštva koje vodilo istragu protiv firme "Asomakum".

Iz te dokumentacije, koju je Živković pokazao novinarima, vidi se da je firma osnovana u febraru 2010. godine i da je te iste godine u decembru u Poreskoj upravi Andrej Vučić negirao da je vlasnik firme i da mu je ukraden identitet.

Dokumentacija, pokazuje i da je u oktobru 2011. podnet optužni predlog Privrednom sudu zbog tog slučaja, odnosno zbog privrednog prestupa neplaćanja poreza.

Živković je kazao, da prikupljeni dokumenta pokazuju kako je sve išlo loše po tu firmu i Andreja Vučića do 2012. godine, a da te godine kada Aleksandar Vučić postaje prvi potpredsednik vlade "počinje renesansa".

Prema njegovim rečima, nakon dve javne rasprave, Prvo osnovno tužilaštvo je odustalo od gonjenja u 2013. godine, a potom je i sud odustao od vodjenja postupka.

"Ne može Tužilaštvo, kao ni Poreska uprava da utvrdi da nešto nije falsifikat, to može samo sud, a u ovom slučaju sud to nije utvrdio", rekao je Živković.

On je naglasio da i se firma "Asomakum" i dalje u evidenciji Agencije za privredne registre vodi kao aktivno privredno društvo i da je njen vlasnik Andrej Vučić.

"Procedura brisanja iz APR-a traje jako dugo, ali to ovde nije pitanje, već zašto se toliko dugo čekalo sa podnošenjem zahteva kada je još pre četiri godine rekao da je njegova lična karta falsifikovana, i kada je prošlo godinu i po dana od odsutajanja Tužilaštva, to je malo više neobično", ocenio je Živković.

Potom je, pozvao Aleksandara Vučića da "dzentlmenski" podnese ostavku, jer kako je naveo za to postoje dva ključna razloga.

"Trebalo bi da podnese ostavku, ne zato što se kladio sa mnom, .... tu je i sekundarni razlog za ostavku, a to je nerad institucija oko ovog slučaja", rekao je Živković novinarima u sedištu stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu