Rama: Nećemo dozvoliti asimilaciju

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Preševu da Albanci koji žive u opštinama na jugu Srbije imaju manje prava nego Srbi na Kosovu.

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2014.

10:35

Default images

"Albanija će podržati to da pitanje rešavanja problema u Preševskoj dolini bude suštinsko na putu približavanja Srbije ka EU i neće dozvoliti asimilaciju Albanaca na tom području", kazao je Rama u Preševu gde ga je dočekalo više hiljada građana.

Deo stanovnika Preševa mogao je da prisustvuje Raminom izlaganju u lokalnom Domu kulture za čijom govornicom nije bilo nikakvih nacionalnih obeležja ni Srbije ni Albanije.

Prema rečima albanskog premijera, budućnost celog regiona je u EU, a Albanija i Kosovo predstavljaju garanciju njegove stabilnosti i demokratije.

"Sanjamo o velikoj Evropi, ne o velikoj Albaniji"

Premijer Rama izjavio je da albanski narod ne sanja o stvaranju Velike Albanije, već o "velikoj Evropi koja će obuhvatati sve albanske teritorije", i poručio da je došao istorijski trenutak da se prevaziđe prošlost puna mržnje i uskogrudosti i otvori "široki put saradnje Srbije i Albanije".

Rama je, obraćajući se prisutnima u Domu kulture u Preševu, rekao da je i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na jučerašnjem sastanku jasno rekao da se Albanci ne bore "za Veliku Albaniju već za veliku Evropu koja će obuhvatiti sve Albance i albanske teritorije".

Prema njegovim rečima Albanija ima teškoće u saradnji sa Srbijom, ali se, tvrdi, neće odustati od dijaloga, jer "samo saradnjom sa Srbijom Albanija čuva svoju poziciju da zaštiti težnje ka ravnopravnosti svih Albanaca koji žive u Srbiji".

Rama je ocenio i da postoji istorijska mogućnost da se prevaziđu mržnja i uskogrudost po kojima je ovaj region ranije bio identifikovan.

"Danas, 100 godina posle Prvog svetskog rata, koji je krenuo od našeg balkanskog regiona, i čiji smo mi bili deo, imamo istorijsku mogućnost da vratimo momenat mira koji je došao kao rezultat okončanja raspada Jugoslavije, a koji je krunisan sporazumom između Srbije i Kosova i dodao da je za to vredelo živeti.

Treba da budemo zajedno i da budemo evropejci, došlo je vreme da se ujedinimo jednom zauvek, poručio je Rama i dodao da danas za razliku od ranijih vremena, "nemamo samo mi iz ovog regiona potrebu za Evropom, već ujedinjena Evropa ima potrebu za nama".

On je kazao i da je put ka jačanju dve zemlje i u omogućavanju svim manjinama u regionu da ostvare pravo na svoju slobodu, čime će, kako je rekao, stari puit neprijateljstava postati put prijateljstva.

"To je put poštovanja za sve, mogućnosti za svakoga, bez obzira na nacionalnu pripadnost i nacionalnost. To je put na kojem će svi, kao ljudi, moći da ostvare svoje ambicije i da ih u tome niko ne sprečava", rekao je Rama. Premijer Albanije osvrnuo se i na, kako je rekao, problem obrazovanja u Preševskoj dolini, objasnivši da je kasno sinoć u razgovoru sa premijerom Srbije i predstavnicima srpske vlade potpisan sporazum o razmeni mladih i uzajamnom priznavanju diploma.

Dodao je i da je uveren da su na taj način oba premijera preuzela odgovornost koja im pripada, a to je da ne dozvole da mlade generacije Albanaca i Srba naslede traume i traumatične posledice sukoba izuzetno dugog, a koji deca ni albanska ni srpska ne zaslužuju.

On je rekao i da se nada da će poteškoće nabavke udžbenika na albanskom jeziku biti rešene i da mu je to obećao lično premijer Srbije.

Rama je naveo da je sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u ponedeljak u Beogradu razgovarao o realnim problemima sa kojima se suočavaju Albanci u Preševu i Bujanovcu, dodavši da Albanija "podržava i forsira" dijalog Albanaca iz tog regiona sa Vladom Srbije oko rešavanja životnih problema pre svega u oblasti infrastrukture i obrazovanja.

Predsednik Vlade Albanije je dodao da je Univerzitet u Tirani udvostručio upisne kvote za studente iz tri opštine na jugu Srbije.

"Nadam se da će održati reč jer neće želeti da posle mogu da mu kažem da nije održao reč. A onda neće moći da kaže da je to provokacija", rekao je Rama. Rama je prethodno održao sastanak sa političkim liderima Albanaca iz Preševa i Bujanovca u zgradi opštine u Preševu gde je na zajedničkoj sednici svih albanskih odbornika iz tri opštine juga Srbije, dobio i titulu počasnog građanina Preševa.
Graðani oèekuju albanskog premijera (Foto: B92, Darko Jevtiæ)
Premijera Albanije su dočekali predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, lideri svih albanskih političkih partija u tim opštinama kao i dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, Riza Haljimi i Šajip Kamberi.

Niko od predstavnika vlasti Srbije nije bio prisutan tokom Ramine posete Preševu, niti je bilo prevoda izlaganja albanskog premijera na srpski ili engleski jezik.

Zajednička sednica svih albanskih političara iz Preševa i Bujanovca na kojoj je govorio Rama bila je zatvorena za javnost, a nije bilo predviđeno ni davanje izjava nakon njenog završetka.

Oko 1.000 ljudi dočekalo je premijera Albanije Edija Ramu u Preševu sa razvijenim albanskim zastavama uz ovacije, aplauze i glasnu muziku.

Bilbordi sa likom Rame, visoke mere bezbednosti

Foto: Tanjug
U Preševu su postavljeni i bilbordi na kojima na albanskom jeziku piše "Dobrodošli, premijeru", a jedan od njih je jutros pogođen kesom sa crnom farbom.

U Preševu su na snazi do sada nezabeležene mere bezbednosti, uz prisustvo policije na svim ulicama, dok je saobraćaj preusmeren iz centralnih ulica na zaobilazne puteve.

U prethodnom periodu, Rama je u dva navrata, kao gradonačelnik Tirane već dolazio u posetu Preševu, 2012. i početkom 2013. godine, a sada je prvi put došao kao premijer Albanije.
Èlanovi kulturno-umetnièkog društva doèekuju albanskog premijera (Foto: Tanjug)
Nakon posete Preševu, Rama se sa svojim saradnicima uputio ka prelazu Končulj prema Kosovu i Metohiji.

Autoput od Niša ka makedonskoj granici, od Vranja do Preševa, bio je privremeno zatvoren zbog posete albanskog premijera Edija Rame i delegacije koju predvodi.To je agenciji Beta potvrđeno u Policijskoj upravi u Vranju, a vozila se preusmeravaju na alternativne pravce.

Albanski i kosovski elektronski mediji javili su danas da je u blizini Vranja jutros oko devet sati policija zaustavila autobus sa albanskim i kosovskim novinarima koji prate posetu Rame Preševu.

Njima je rečeno da su kasno krenuli na put i da treba da sačekaju da prođe delegacija koju predvodi Rama, da bi oni nastavili put.

Novinari su rekli da su iz hotela u Beogradu krenuli u pet sati.

"Poseta Edija Rame probila led"

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi rekao je danas u Preševu da je poseta premijera Albanije Edija Rame Srbiji "probila led" i da su se stvorili uslovi za intenzivniju međudržavnu saradnju Srbije i Albanije.

Haljimi, koji je poslanik PDD u Skupštini Srbije, rekao je novinarima da je i današnja poseta Edija Rame Preševu poslala jasne poruke da će Albanija više nego do sada obraćati pažnju na pripadnike svoje manjine u Srbiji.

Drugi poslanik PDD u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, rekao je agenciji Beta da je među najvažnijim porukama koje su se čule danas od albanskog premijera najava da će biti udvostručene kvote za upis studenata iz Preševa i Bujanovca na univerzitet u Tirani, kao i najava potpisivanja sporazuma između Srbije i Albanije o međusobnom priznavanju diploma.

"Najavljeno je dupliranje kvota za upis studenata iz preševske doline pre svega za medicinu tako da će svako ko želi moći da se školuje.

Ono što je ključno za nas je najava potpisivanja međudržavnog sporazuma o međusobnom priznavanju diploma jer su do sada diplome priznavane samo putem nostrifikacije što je oduzimalo mnogo vremena", kazao je Kamberi.

Kamberi je naveo i da poseta premijera Albanije Preševu, za Albance koji žive u tom regionu predstavlja poruku da Albanija podržava dijalog sa Vladom Srbije o rešavanju problema u preševskoj dolini, a koji su formulisani u "planu od sedam tačaka" i koji se pre svega odnose na oblast obrazovanja, kulture i učešće u republičkim organima vlasti.

"To su pitanja o kojima su prošle godine (politički lideri Albanaca iz Preševa i Bujanovca) počeli da razgovaraju sa Vladom Republike Srbije. Albanija kao država članica NATO, kao država koja isto kao Srbija teži da bude članica Evropske unije podržava ove napore da se zajednički nađe način da se poboljša položaj Albanaca", kazao je Kamberi.

Albanski premijer Edi Rama, koga je u Preševu dočekalo više hiljada ljudi, obratio se građanima u Domu kulture, što je i njegovo jedino obraćanje javnosti u Preševu gde nije bila predviđena konferencija za novinare.

On je u zgradi opštine imao i sastanak sa političkim liderima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji je bio zatvoren za javnost.

Posetu albanskog premijera Preševu pratile su do sada neviđene mere bezbednosti, a Edi Rama je odlukom Skupštine opštine Preševo postao i počasni građanin tog grada, što je titula koja mu je danas svečano uručena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

166 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: