Kirbi: Srbija više okrenuta Zapadu

Beograd -- Američki ambasador Majkl Kirbi veruje da će Srbija tokom predsedavanja OEBS-om obaviti dobar posao i razgovarati sa obe strane - i s Rusijom i sa Ukrajinom.

Izvor: Beta, Politika, Tanjug
Podeli

"Uloga te funkcije (predsedavajućeg OEBS) nije da donosi odluke, već da omogući razgovor", rekao je Kirbi u intervjuu za "Politiku".

'Kada govorimo o slobodi medija, vi ste navikli da otvoreno kažete da ne volite nekoga, bilo da je to Milošević, Vučić ili neko treći. Navikli ste da imate slobodu govora. Osim toga, vi ste multietničko društvo s raznim religijama. Mislim da su vaše vrednosti više okrenute Zapadu nego istoku", smatra američki ambasador.

Kirbi je, međutim, ukazao da Beograd, u odnosima prema Rusiji i EU, mora da proceni šta želi da uradi, mada je već veoma jasno podržao teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim.

Na pitanje o odnosima s Rusijom i napredovanju Srbije ka EU, ambasador je rekao da Srbija za saradnju sa Rusijom ima istorijske razloge, a i pravoslavnu veru.

Ali, "kada se pogleda to kuda Srbija ide, mislim da je vrednosni sistem EU mnogo bliži onome što ja mislim da je vrednosni sistem Srba", rekao je on i naveo da je srpski narod navikao da ima otvoreno društvo, slobodu govora, multietničnost, raznorodnost religija.

"Mislim da su vaše vrednosti više okrenute Zapadu nego Istoku", rekao je Kirbi.

Kribi je rekao da, od kada je došao u Beograd, želi da kaže da SAD imaju dugoročani odnos sa Srbijom, "da SAD žele da rade sa Srbijom, da imamo odnose duge više od 130 godina, da smo bili na istoj strani u Prvom i Drugom svetskom ratu, da smo vam pružili značajnu pomoć, šezdesetih, sedamdsetih i osamdesetih godina", kazao je ambasador.

Kirbi je rekao da je o tom dugoročnom odnosu razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem: "Rekao sam mu da je korisno sprovesti reforme koje će vas učiniti privredno konkurentim. Vladavina prava nije samo za nas, već za vas i vašu decu, jer ako nemate vladavinu prava, nijedna kompanija neće želeti da ulaže", naveo je ambasador.

Po njegovim rečima, promene koje predlaže, dobre su za Srbiju i za budućnost Srbije, mada su teške, nepohodne su i građani ih žele.

"Ako pogledate vladavinu prava, ne mislim da upravo takvo stanje (kakavo je sada), većina građana želi. Želite brže sudske procese, brže dozvole za gradnju, želite da rešite probleme u katastru, bolji Zakon o radu", kazao je Kirbi.

Na pitanja lista o njegovim sastancima s privrednikom Miroslavom Miškovićem, optuženim za zloupotrebu službenog položaja, Kirbi je rekao, "ovde imate pravosudni sistem, a postoje i procesi" i dodao da se viđa sa svima, pa i sa "značajnim poljopivrednim proizvođačem" Miškovićem.

"Viđam se sa svima, evo viđam se i s vama, a ne mogu da kažem da vaš list svakoga dana piše lepo o meni", kazao je ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 211 idi na stranu