SAD: Potpuna republikanska pobeda

Republikanski kandidati preuzeli su potpunu kontrolu nad Kongresom posle velikog uspeha na izborima za Senat i Predstavnički dom.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2014.

01:40

Default images

Republikanci će imati 52 do 54 senatora, stabilnu većinu u Predstavničkom domu, a izborili su i pobede u važnim guvernerskim trkama u nizu ključnih ili tradicionalno demokratskih država.

Mnogi ove rezultate tumače kao svojevrsni referendum o predsedniku Baraku Obami, čiji rezultati su znatno ispod očekivanja čak i najvatrenijih pristalica, a podrška mu je sve slabija.

Međuizbori, koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, obuhvatili su trku za svih 435 članova Predstavničkog doma, 36 članova Senata i 36 guvernera saveznih država.

Demokrate su kontrolisale Senat u poslednjih 8 godina, pobedivši čak i 2010, kada su republikanci ostvarili odlične rezultate. Ovog puta pobeda GOP je bila potpuna, čak i u mnogim trkama koje su demokrate dobile, razlika je bila mnogo manja od očekivane.

Izlaznost je bila oko 38 posto na nacionalnom nivou, standardno za međuizbore. Potpuni rezultati biće poznati u sredu popodne, osim u Luizijani, gde se 6. decembra održava drugi krug trke za Senat.

Osim na samim izborima, demokrate su doživele neuspehe i na referendumima organizovanim istovremeno, kao onom o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe na Floridi. Uspešnije su na isto pitanje prošli u Distriktu Kolumbija i Oregonu.

Obama je, u očekivanju neuspeha, već u ponedeljak obavio sastanak sa predstavnicima obe stranke da bi započeo pregovore o načinu na koji će se raditi u novim okolnostima, prenosi CNN.

Neočekivano, predsednik nije čestitao pobednicima.

05:40 I formalno: GOP kontroliše Senat

Republikanci su potvrdu pobede dobili kada je postalo jasno da u Severnoj Karolini Tom Tilis dobija Kej Hejgan i oduzima demokratama i šesto mesto u Senatu.

Nešto kasnije potvrđena je i pobeda Džoni Ernst u Ajovi nad Brusom Brejlijem. Prva senatorka u istoriji Ajove postala je vrlo poznata zahvaljujući promotivnom spotu u kojem je pričala o svom iskustvu iz svinjogojstva. Ernst je prva žena koja je služila vojsku i posle toga postala senatorka, a njena pobeda je 52. obezbeđeno mesto za GOP.

Posle porodice Klinton u Arkanzasu debakl na domaćem terenu doživeo je i Barak Obama, jer je u njegovom tradicionalno demokratskom Ilinoju republikanac Brus Rauner izabran za guvernera.

Mičigen i Nevada su takođe izabrali republikanske kandidate, a dobre izglede imaju kandidati i u Konektikatu, Mejnu i Delaveru. Sve su to standardno demokratske države. Merilendom će upravljati Leri Hogan, što je istinsko čudo u čvrsto demokratskoj državi. Čarli Bejker dobio je Masačusets.

05:20 Republikanci i formalno preuzeli kontrolu

Pet Roberts sačuvao je Kanzas u borbi sa nezavisnim kandidatom Gregom Ormanom. To je pedeseto sigurno mesto za republikance, koji su već sada realno drže kontrolu nad Senatom.

Robertsovo mesto bilo je najklimavije koje su republikanci branili pred današnje glasanje (uz očekivanje da Džordžija ode u drugi krug), ali je njegova pobeda iskazana pristojnom razlikom (svakako preko 5 posto).

Ubedljiva pobeda i u izborima za Predstavnički dom i guvernere daju republikancima snažna oružja u borbi za izrazito nepopularnim predsednikom, kojeg podržava tek nešto preko 40 posto birača.

Obaminih 6 godina donelo je demokratama pad u Senatu sa stabilne većine (59 od 100) na 45 ili 46 mesta, a u Predstavničkom domu pali su sa 259 na oko 190 mesta, što je veći pad nego republikanski iz ere Niksona i Votergejta.

Dobra vest za obe strane je što će novi Predstavnički dom prvi put imati 100 žena. To je svega 23 posto, mnogo manje nego u dobrom delu evropskih zemalja, ali je veliki korak ka ravnopravnosti.

05:02 Republikanski guverneri Floride i Viskonsina

Dejvid Perdju neočekivano je sakupio preko 50 posto glasova i izbegao drugi krug u Džordžiji. Tu su republikanci zadržali staro mesto.

U istoj državi republikanski guverner zadržao je mesto u duelu sa Džejsonom Karterom, 39-godišnjim unukom bivšeg predsednika Džimija Kartera.

Havaji i Oregon idu demokratima, a Ajdaho republikancima, baš kako se očekivalo. U obezbeđenim mestima republikanci su na 49, demokrate na 44.

Kako sada stoje stvari republikanci bi mogli da imaju 53 ili 54 senatora, što je velika promena u odnosu na aktuelni saziv (53-45 za demokrate, uz 2 nezavisna). Uz veliku pobedu u Predsedničkom domu, GOP će imati veoma čvrstu kontrolu nad Kongresom.

Mesto guvernera Floride ima veliki značaj pred predsedničke izbore, a dramatična pobeda Rika Skota nad Čarlijem Kristom ostavlja tu poziciju u rukama republikanaca. Zbog male razlike delovalo je izvesno da Florida opet ide na novo brojanje, ali je Krist priznao poraz i odustao od toga.

Mesto guvernera republikanci su odbranili i u Viskonsinu. Skot Voker je odbranio funkciju protiv Meri Burk. Voker je potencijalni predsednički kandidat za 2016, što je pojačano činjenicom da je dobio uzastopne guvernerske izbore u državi koja obično bira demokratskog predsednika.  Arizona, Vajoming takođe će imati republikanskog guvernera, a Kalifornija demokratskog.

Kad smo pomenuli novo brojanje, ono bi moglo da se desi u Nju Hempširu, gde Skot Braun nije još uvek priznao pobedu Džin Šahin, jer je razlika dramatično mala, ispod 2 hiljade na 80 posto pregledanih biračkih mesta.

4:35 Pao i Kolorado, još 1 za republikansku većinu

Kori Gardner napravio je veliko iznenađenje u Koloradu, gde su ga odlični rezultati u predgrađima Denvera doveli do pobede, a republikance na samo jedno mesto od potrebnog za preuzimanje kontrole.

Šest otvorenih trka u ovom trenutku, najneizvesnije deluju Vidžinija, Florida i Severna Karolina, u svakoj konačna razlika može da bude ispod 1000 glasova, što je minimalno u odnosu na višemilionsko biračko telo.

Kanzas ide ka republikanskoj pobedi, a u Džordžiji glavno pitanje je da li će republikanski kandidat ostati iznad 50 posto i izbeći drugi krug.

Ajova je još u ranoj fazi brojanja.

04:00 Republikanci jure još samo dva

Kako se i očekivalo, Luizijana će sačekati drugi krug u decembru. Meri Lendru (D) i Bil Kasidi (R) bili su najuspešniji u prvom krugu, ankete očekuju pobedu republikanca, ali kako stoje stvari pitanje je da li će im biti i neophodna.

Nju Hempšir ostaje demokratama, pobedom Džin Šahin, posle neizvesne trke. To je prva od četiri neizvesne trke ove večeri (tri senatske i jedna guvernerska).

Pored njih oči su uperene u Kanzas, Kolorado i Ajovu. Aljaska bi mogla da se prebrojava i dugo tokom sutrašnjeg dana, a Džordžija bi u teoriji mogla da ide u drugi krug (kao i Luizijana), ako niko ne pređe 50 posto.

Pobedom u Montani republikanci su preuzeli još jedno mesto i nedostaju im još samo 2 za većinu. Minesota ostaje demokratama, a Vajoming republikancima.

Teri Brenstad je ostao guverner Ajove. On je najduži guverner jedne države od usvajanja Ustava SAD, bio je na toj funkciji 16 godina krajem prošlog veka, a ovo mu je drugi uzastopni mandat u ovom veku.

03:20 Republikanci zadržali Predstavnički dom

Republikanci su očekivano sačuvali kontrolu nad Predstavničkim domom, u kojem konstantno povećavaju rezultat od 2008, kada su na krilima Obamine prve pobede demokrate imale 257 od 435 mesta.

Pred ove izbore krenuli su sa samo 201, a po svemu sudeći čeka ih još veći pad.

U Nebraski i Oklahomi guverneri će biti republikanci. Otvorene trke i dalje u Virdžiniji, na Floridi, u Nju Hempširu i Severnoj Karolini.

03:05 Republikanci sve bliži velikoj pobedi

Republikanci su preuzeli i treće senatorsko mesto, ovog puta u Južnoj Dakoti. To ostavlja republikance samo tri potrebna mesta za preuzimanje kontrole.

Dramatična trka odvija se u Kanzasu, gde se takmiče Republikanac Pet Roberts i nezavisni kandidat Greg Orman. Mala prednost na izlaznim anketama ide na stranu republikanca.

Za to vreme u Luizijani je omanji haos, kako zbog brojnih pitanja na listićima, tako i zbog sistema, koji Amerikanci zovu "jungle primary", a nas podseća na obični dvokružni većinski sistem - na listiće idu svi zainteresovani, bez prethodnih unutarstranačkih izbora; ako neko osvoji 50% plus 1 glas, dobija trku, ako niko to ne uspe, dva najbolja idu u drugi krug, koji se održava u decembru. Moglo bi da se desi da taj drugi krug donese konačnu odluku. Očekuje se da u drugi krug idu po jedan predstavnik obe velike stranke.

Demokrate su osvojile Mičigen i Delaver, republikanci Teksas, što su očekivani rezultati. Trenutni rezultat je 43-40 u korist republikanaca (računamo samo obezbeđena mesta).

Endru Kuomo ostaje guverner Njujorka, a Megi Hasan ostaje guvernerka Nju Hempšira, što su dobre vesti za demokrate. Repub likancima su pripali Teksas i Južna Dakota.

02:35 Težak poraz za Klintonove

Pored tri ranije pomenuta trijumfa, do sada su republikanci obezbedili pobede u Oklahomi, Misisipiju, Alabami, Tenesiju i Mejnu, pa ih u Senatu već ima 40.

Demokrate su dobile Roud Ajlend, Masačusets i Nju Džersi i sada ih je 35. Za većinu potreban je 51 senator.

Novi težak udarac za demokrate i posebno Hilari Klinton je pobeda mladog Toma Kotona (1977) u Arkanzasu. Država porodice Klinton naginje republikancima, ali Bilov uticaj bio je dovoljan za pobede u nekim od ranijih izbora. Ovog puta Koton je pobedio Marka Prajora. Arkanzas prvi put ima dva senatora republikanca od 1870-ih. Preuzimanjem tog mesta GOP ima dva preuzeta senatora i za većinu im nedostaju još 4.

Ime Toma Kotona zapamtite dobro, sa biografijom (Harvardov diplomac, služio u vojsci u Iraku i Avganistanu, odrastao na farmi) koju ima i samo 37 godina, Koton na mnogo načina podseća na Obamu sa izbora 2004.

Ejza Hačinson je dobio guvernersku trku u istoj državi.

Republikanci za sada imaju neočekivano dobre rezultate i u Virdžiniji i na Floridi.

02:10 Stari lider i nova lica u Senatu

Mič MekKonel, lider republikanaca u Senatu, dobio je trku u Kentakiju. Po izveštajima američkih medija on je dobio oko 55 posto glasova i sve okruge osim najvećih gradova - Luivila i Leksingtona.

Poraz Elison Grajms u toj trci udarac je za Hilari Klinton, jer su ona i njen suprug Bil dolazili da podrže njenu kampanju u toj državi.

Prvi put u istoriji Zapadna Virdžinija, koja je status države dobila u Američkom građanskom ratu, poslaće u Senat ženu. Šeli Mur Kapito dobila je trku i donela prvo preuzimanje senatorskog mesta u državi koja decenijama nije birala republikanca u Senat.

Tim Skot je prvi crni senator izabran u jednoj od bivših članica Konfederacije još od doba Rekonstrukcije (druga polovina XIX veka). Republikanac Skot izabran je u prvoj otcepljenoj državi iz 1861. Južnoj Karolini. On je dužnost senatora obavljao u prethodne dve godine, zamenivši kolegu koji je prešao na drugu funkciju, ali je sada i izabran.

Žestoka borba se vodi u trci za guvernera Floride, kao i u Virdžiniji, gde se očekivala sigurna pobeda demokratskog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: